České tradice a zvyky, vyznáte se v nich? Ano, nebo ne? Všeobecný kvíz pro znalce české kultury

České tradice a zvyky, vyznáte se v nich? Ano, nebo ne? Všeobecný kvíz pro znalce české kultury

Foto: josekube / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Ke kultuře patří zakořeněné tradice a zvyky. Jednotlivé kultury se liší rozličnými tradicemi a zvyky. Je dobré dodržovat tyto zvyky, jelikož to přispívá k uvědomování si svých kořenů.

Na Nový rok si uvaříte čočku. Označení domu K+M+B+ jsou pravděpodobně jména Tří Králů anebo také „Christus mansionem benedicat“, což znamená „Kristus žehnej tomuto domu“.

Jízda králů

Na Moravě se udržel tento zvyk, který se nazývá Jízda králů. Po vesnici jezdí skupina, v čele s vyvolávači. Za nimi jedou pobočníci s tasenými šavlemi, kteří mezi sebou vedou krále. Krále představuje nedospělý chlapec, který má v ústech růži. Lidé i koně jsou hezky ozdobeni, jezdí se od domu k domu.

Svatojánská noc

Svatojánská noc připadá na svátek svatého Jana Křtitele, což je 23. června. Protože je tato noc opředena magií, říká se, že bylinky mají nejvíce síly právě v tuto noc. Proto se doporučuje je sbírat. Nezadané dívky trhaly devatero bylin na devatero lukách a vily z nich věnce. Důležitým pravidlem u trhání bylo nepromluvit a neohlédnout se.

Stavění májky

Na návsích a náměstích se staví májky. Jedná se o nazdobené kmeny vysokých stromů. Kmen stromu muži dohladka oloupou nebo do kůry vyřežou ornamenty. Povětšinou to bývají spirály. Vršek stromu zdobí dívky a ženy věncem ze zelených větviček, stuhami a pentlemi.

Vinobraní

Vinobraní je svátek, který se vztahuje k podzimní rovnodennosti. Víno bylo významné i v keltském svátku Alban Elved, kterým se oslavovala hojnost, veselení se a hostiny. Lze ho chápat i jako obřad poděkování za úrodu.

Reklama
Vinobraní se koná jako obřad poděkování z úrodu
Vinobraní se koná jako obřad poděkování z úrodu | Zdroj: rfphoto / Depositphotos

Trhání barborek

Barborky se trhají na svátek svaté Barbory, což je 4. prosinec. Tradice praví, že pokud si nezadaná dívka v tento den natrhá větvičky třešní, dívka se do roka vdá. Je zapotřebí, aby dívce na Štědrý den barborky rozkvetly. Barborky se mohou trhat například z třešní, višní, švestek nebo jabloní.

Na Vánoce zdobíme stromeček

V alsaském Štrasburku bychom pravděpodobně nalezli nejstarší trh s vánočními stromečky. Na stromečku byly k vidění jako ozdoby růže, jablka, oplatky a další cukrovinky.

Ověřte si své znalosti v následujícím kvízu o českých zvycích a tradicích.

Které zvyky a tradice se ve vašem rodném městě nebo vesnici dodržují?

Reklama
Reklama