Odpovězte ANO - NE a zjistěte, kolik toho víte o Česku. Kvíz na ověření vašich všeobecných znalostí

Odpovězte ANO - NE a zjistěte, kolik toho víte o Česku. Kvíz na ověření vašich všeobecných znalostí

Foto: vepar5 / Depositphotos

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Česká republika leží v mírném pásu severní polokoule v Evropě. Tato poloha se také označuje jako srdce Evropy. Mírné podnebí zajišťuje dobré podmínky pro zemědělství.

Vládní představitelé zasedají v Parlamentu České republiky. Sestává z Poslanecké sněmovny a ze Senátu. Poslanecká sněmovna sídlí v Thunovském paláci.

Thunové z Hohensteinu

Rod Thunů pochází z jižního Tyrolska. Do Čech se dostali za stavovského povstání ve službách Habsburků. Franz Anton se angažoval v Čechách v zakládání knihoven a odborného školství. Joseph Mathias studoval český jazyk a literaturu a patřil mezi členy Královské společnosti nauk. Leopold Leo byl spoluzakladatelem Matice české a členem výboru Musea království českého.

Vila Tugendhat

Vila Tugendhat je jednou z unikátních architektonických staveb. Milovníci moderní architektury si přijdou na své. Použité materiály jsou exotické a ušlechtilé, technické vybavení má punc nadčasového charakteru a díky určité otevřenosti máte pocit, že se interiér s exteriérem prolíná.

Tato vila byla postavena v letech 1929–1930 pro Gretu a Fritze Tugendhatovy. Navrhl ji architekt Ludwig Miese van der Rohe.

Pro spisovatele Simona Mawera byl skutečný osud této vily inspirací a ztvárnil ho ve svém románu s názvem „Skleněný pokoj“.

Reklama

Kvilda Perla

Mrazová kotlina se nazývá Kvilda Perla. Nachází se zde meteorologická stanice. Meteorologie je věda, která se zabývá atmosférou. Zkoumá její složení, stavbu, vlastnosti a jevy, které zde probíhají. V Česku má na starosti předpovědi počasí Český hydrometeorologický ústav, který vymezuje v české legislativě veřejnou hydrometeorologickou službu.

Kolik toho víte o Česku? Vyzkoušejte si své poznatky v následujícím kvízu.

Doufáme, že jste si ověřili své znalosti o České republice. Třeba si naplánujete rodinný výlet na Kvildu Perlu nebo k vile Tugenhadt nebo si objednáte prohlídku v Poslanecké sněmovně.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama