Legenda úzce propojená s Jakuzou, Jednoruký Kisaburó. Useknul si ruku na důkaz loajality

Legenda úzce propojená s Jakuzou, Jednoruký Kisaburó. Useknul si ruku na důkaz loajality

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Byť byla Jakuza založena již v 17. století, dodnes je jednou z nejbohatších i nejúspěšnějších zločineckých organizací Japonska. Během stovek let její existence se k ní váže nejedna legenda. Známou je například ta o statečném rytíři Kisaburó či o prvním veliteli Banzuinovi.

Členy Jakuzy lze rozpoznat na první ohled

Jakuza je násilnou skupinu, která svou trestnou činnost páchá na území Japonska. Tato japonská mafie je známá svými přísnými pravidly chování i netradičními rituály. Mezi ně patří například amputace levého malíčku. Členové jdou zpravidla rozpoznat podle potetovaných těl i podle oblékání v západním stylu či v tradičních kimonech.

Nikdo neví, kdo byl zakladatelem této skupiny

Jakuza vzniká v období 17. století. Mohla vzniknout ze skupiny Kabuki-mono. Ta ale byla spíše nechvalně proslulou skupinou organizovaného zločinu. A tak nynější členové původ Jakuzy spíše přisuzují takzvaným Mačijakko. Tedy skupině mladých měšťanů, jejichž hlavním cílem byla ochrana města. A to především proto, že se mělo jednat o odvážné a silné mladíky. Překvapením může být, že tato skupina se neskládala pouze ze zločinců. Mezi členy patřili také řemeslníci, dělníci, obchodníci, či dokonce úředníci.

Legenda o šéfovi Banzuinovi i rytíři Kisaburó

Tomuto mafiánskému gangu tehdy velel Banzuiin. Ten založil malé kasino, kde jeho zaměstnanci prohrávali nemalé peníze, které on opět mohl používat na své nelegální obchody. Byť se lidé gangu báli, zároveň jeho členy obdivovali. Povídačky a legendy byly na denním pořádku. Dokonce byly tak oblíbené, že se staly i předlohami divadelních představení. Mezi oblíbenou legendu patří příběh o zabití vůdce Banzuina. Populární je ale také legenda Ude no Kisaburó. V českém překladu známá pod názvem Jednoruký Kisaburó.

„Tetovaný pomocník“ | Zdroj: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

A o čem příběh vypráví?

Kisaburó byl uznávaným šermířem. Neštěstí mu ale přinesly ženy. Poté, co se rozkřiklo, že udržoval milostný poměr, byl zavrhnut svým učitelem. To ale Kisaburó nemohl snést. A tak si jako svůj trest sám dobrovolně useknul ruku. Chtěl se tak zbavit výčitek svědomí a vyjádřit upřímnou lítost nad svými vykonanými činy. Kisaburó se po této událost již nikdy nevrátil k normálnímu životu. Rozhodl se vydat do bojů s tokijskými zločinci a násilníky. Dostál tak svého slibu, že jako součást Mačijakko bude váženým mužem, který stojí mimo zákon

Tato legenda se vypráví od dob vzniku skupiny Jakuza. Velmi populární je ale i v dnešní době. Co je na ní pravdy se nikdy nedozvíme. Stejně jako asi nikdy nezjistíme, zda opravdu Mačijakko stojí za vznikem Jakuzy. Protože ale Mačijakko byli považováni za silné a charakterní muže, je vcelku logické, že si je dnešní Jakuza vybrala za své předchůdce.  

Reklama
Zdroje článku:
Reklama