Poznáte slavné Čechy? Ano, nebo ne? Všeobecný kvíz o historických a současných osobnostech

Poznáte slavné Čechy? Ano, nebo ne? Všeobecný kvíz o historických a současných osobnostech

Foto: Public domain, Wikimedia commons

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Česká republika se může pyšnit jak svými přírodními krásami, tak svými osobnostmi, které Českou republiku reprezentovaly nebo reprezentují. Důležité osobnosti zastupují různé obory.

Můžeme jmenovat osobnosti české kultury, historie, vědy či vynálezů nebo umění a sportu. Herci, zpěváci, režiséři, skladatelé, spisovatelé, malíři, sochaři, architekti nebo lékaři, vědci a badatelé z historie nebo ze současnosti se zasadili nebo zasazují o rozkvět ve svých oborech.

Pravděpodobně vám jsou povědomá jména jako je Jan Ámos Komenský, Přemysl Otakar II., Jan Janský, Dana Medřická, Hana Maciuchová, Viktor Preiss, Jiřina Bohdalová, Zdeněk Troška, Bedřich Smetana, Leoš Janáček, Jan Zrzavý, David Černý nebo Jan Pirk či František Koukolík nebo Dana Zátopková či Eva Adamczyková.

Přemysl Otakar II.

Král si zpočátku se svým otcem moc nerozuměl. Byl významným českým králem, moravským markrabětem, rakouským, štýrským vévodou a kraňským markrabětem. Přemysl Otakar II. si upevnil svoji pozici sňatkem s Markétou Babenberskou. Po bitvě u Kresenbrunnu získal Štýrsko.

Bezdětné manželství bylo na žádost Přemysla Otakara II. anulováno. Vzal si mladou Kunhutu Uherskou, protože potřeboval potomka, následníka trůnu. To se podařilo a král měl syna Václava II., kterého mu Kunhuta porodila.

Prof. MUDr. Jan Pirk, DrSc.

Jan Pirk je významnou osobností v oblasti medicíny. Specializuje se na obor kardiovaskulární chirurgie. Pracoval od roku 1991 do roku 2027 v čele Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM a od roku 1995 do roku 2021 je přednostou Kardiocentra IKEM. Víte, že je jedním z nejuznávanějších kardiochirurgů v Evropě? A mimochodem, že si také zahrál v seriálu „Ordinace v růžové zahradě“?

Poznáte slavné Čechy? Ověřte si své poznatky o slavných českých osobnostech v následujícím kvízu.

Tak snad jste si připomněli slavné české osobnosti jak z historie, tak ze současnosti. Máme reprezentanty v různorodých oblastech, na což můžeme být hrdí.

Reklama
Reklama