Na kopečku věznice a v ní britská šibenice: Ostrov zmijí měl umlčet indické bojovníky za svobodu

Na kopečku věznice a v ní britská šibenice: Ostrov zmijí měl umlčet indické bojovníky za svobodu

Foto: Sanyam Bahga / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Na ostrově Viper Island, jednom z Andamanských ostrovů, se nacházelo vězení, kde Britové věznili trestance a politické vězně. Na vrcholu kopce se nacházejí ruiny šibenice. Vězení bylo opuštěno, když byla v roce 1906 postavena věznice Cellular Jail.

Pokud jde o Andamany a roli Ostrova v boji za svobodu, často se zmiňuje právě Cellular Jail (celové vězení). Mnoho let před stavbou Cellular Jail to však byla právě věznice na ostrově Viper Island, kterou Britové používali k nejhoršímu mučení a trýznění těch, jež usilovali o osvobození Indie od britské nadvlády.

Andamany a Nikobary je název svazového teritoria Indie, které leží v Indickém oceánu na jižním konci Bengálského zálivu nedaleko Thajska a Indonésie. Teritorium je složeno ze dvou skupin ostrovů: Andamanských ostrovů na severu a Nikobarských ostrovů na jihu, které navzájem od sebe odděluje průliv na 10. stupni severní šířky s názvem Ten Degree Channel (Deset stupňů). 

Cellular Jail: třípatrová věznice, postavená Brity v roce 1906, je poutním místem pro bojovníky za svobodu. Tato kolosální stavba byla němě svědkem těch nejzrádnějších nelidských zvěrstev, které nesli trestanci, kteří byli většinou bojovníky za svobodu. Nyní je věnována národu jako Národní památník.

Původ názvu Ostrova

Tento malý ostrov je pojmenován podle lodi Viper (česky zmije), na které poručík Archibald Blair připlul v roce 1789 na Andamanské a Nikobarské ostrovy. Předpokládá se, že plavidlo mělo nehodu a jeho vrak byl nalezen nedaleko ostrova. Jiná historka říká, že název vznikl podle výskytu zmijí na Ostrově.

Vězení

V roce 1858, kdy Britové v Port Blairu zřídili trestní osadu, bylo nutné postavit vězení. Ostrov Ross sloužil jako sídlo trestní osady. Vězení na „ostrově zmijí“, které se nacházelo nedaleko Port Blairu, bylo postaveno v letech 1864–1867. Na práce dohlížel podplukovník Barnet Ford, správce trestanecké osady. Podle materiálů, které byly k dispozici v Celulární věznici, byl zpočátku umístěn policejní inspektor, vrchní strážmistr, dva seržanti, čtyři strážníci I. třídy a 30 strážníků II. třídy. Později byl početní stav postupně zvyšován. Věznici Viper charakterizovaly samovazby, vězeňské kobky, káznice a stanoviště pro bičování. Mezi vězni byly i ženy.

Reklama

Podmínky ve věznici byly takové, že se jí dostalo nechvalně známého názvu „vězení gangu Viper Chain“. Ti, kteří zpochybnili sílu britské autority, byli připoutáni k sobě a v noci připoutáni řetězem procházejícím spojkou želez kolem nohou. Právě v tomto vězení byli členové řetězového gangu podrobeni nejtěžší práci. S Brij Kishore Singhem Deo, známým jako mahárádža Jagannath z Puri, bylo zacházeno jako s obyčejným trestancem a byl držen v tomto vězení, kde v roce 1879 zemřel.

Věznice si zajistila trvalé místo v dějinách boje za svobodu, protože právě zde byl 8. února 1872 v přístavišti Hope Town naproti ostrovu Chatham oběšen Šér Alí, Páthán z Péšávaru, poté co zavraždil indického místokrále lorda Mayo. Po výstavbě nového vězení Cellular Jail význam ostrovní věznice Viper Jail upadl.

Cestovní ruch

Na ostrov Viper Island se lze dostat lodí z přístaviště Phoenix Bay Jetty v Port Blairu. Toto místo navštěvuje řada turistů, protože se zde nachází mnoho zajímavostí s historickým významem a také fascinující pikniková místa v malebném tropickém ráji.

Reklama
Reklama