Skalní dóm na Chrámové hoře je jedním z nejdůležitějších míst pro světová náboženství. Podle jedné legendy zde leží základní kámen světa, ale ta není ani zdaleka jediná

Skalní dóm na Chrámové hoře je jedním z nejdůležitějších míst pro světová náboženství. Podle jedné legendy zde leží základní kámen světa, ale ta není ani zdaleka jediná

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Skalní dóm je svatyně, kterou najdeme v Jeruzalémě. Svatyně byla postavena na konci 7. století n. l. Skalní dóm je nejstarší dochovanou památkou, která souvisí s islámem.

Skalní dóm má význam pro muslimy i pro židy

Skalní dóm se nachází na vyvýšeném místě, které muslimové nazývají jako Vznešenou svatyni a židé jako Chrámovou horu. Muslimové věří, že ze skály, na které stojí Skalní dóm, Mohamed vstoupil do nebe a setkal se s Bohem.

Architektura Skalního dómu

Skalní dóm je budova mimořádných rozměrů. Budova je 20 metrů široká a 35 metrů vysoká. Objednal ji chalífa Abd al-Malik a byla dokončena v roce 691. Její bohatá výzdoba byla dílem syrských křesťanských umělců.

Architektonická stránka Skalního dómu zasahuje do byzantské tradice. Kupole budovy měří asi 20 metrů. Je pokryta pozlaceným eloxovaným hliníkem. Pod touto kupolí je odkryta část posvátné skály, která je chráněna cedrovou zástěnou z 12. století. Vede zde schodiště, kterým přijdeme do přírodní jeskyně, která je pod povrchem skály a je známá jako Studna duší. V kupoli a ve vnějších stěnách budovy najdeme spoustu oken. Interiér i exteriér budovy je vyzdoben mramorem, mozaikami a kovovými destičkami. Mozaiky neznázorňují žádné lidské ani zvířecí formy, ale obsahují arabské písmo, rostliny, šperky či koruny. Na osmiboké arkádě, která je součástí budovy, se táhnou arabské náboženské nápisy. Na nápisech je uvedena výzva pro křesťany, kde jsou upozorňováni na to, ať mluví o Bohu pravdu a že Bůh je jen jeden, a ne ve Svaté Trojici. Kříže na některých sloupech ukazují, že byly převzaty z kostelů. Předpokládá se, že vysoký relikviář vedle skály obsahuje jeden z Mohamedových vousů.

Může jít o označení významné náboženské události

Důvod, proč Skalní dóm vznikl, je nejistý. Je to hlavně z toho důvodu, že architektonický návrh Dómu se zcela liší od návrhů mešit. Také nezapadá do žádných islámských náboženských struktur. Vztahuje se spíše k byzantským náboženským stavbám, které se vyznačují typickým kruhovým tvarem a jsou určeny k označování hrobů svatých nebo se touto stavbou uctívaly události, které měly zvláštní náboženský význam.

Muslimové měli verzi, že jde o náhradu svatyně v Mekce

Muslimové začali během 8. století n. l. prohlašovat, že byl Skalní dóm postaven jako náhrada za Kaabu, svatyni v Mekce, a že tímto způsobem chtěli přemístit muslimskou pouť na toto místo. Tvrzení však bylo vyvráceno moderními učenci – poukázali na důkazy, které objasňují, že Mekka byla po celou dobu cílem muslimské pouti.

Reklama
Skalní dóm v Jeruzalémě
Skalní dóm v Jeruzalémě | Zdroj: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Skalní dóm má význam pro judaismus

Stavba se nachází na Chrámové hoře, kde byl v dřívějších dobách Jeruzalémský chrám. Židé věří, že skála pod kupolí je základní kámen světa. Křesťané a židé během středověku ztotožnili Skalní dóm se Šalamounovým chrámem, který byl zároveň Prvním chrámem.

Templáři

Byli zde dokonce ubytováni templáři, a to po dobytí Jeruzaléma křižáckou armádou roku 1099. Od té doby mají templářské kostely podobný vzhled jako Skalní dóm. Budova byla dokonce křižáky využívána jako kostel, a to do té doby, než Jeruzalém obsadili muslimové.

Starší verze původu stavby

Starší zdroje naznačují, že účel budovy byl dvojí. Tedy zdůraznit nadřazenou pravdu islámu nad judaismem i křesťanstvím a zastínit nádheru křesťanských kostelů. Zpráva z 10. století říká, že došlo k obavám, že by církev Božího hrobu mohla oslnit mysl muslimů. Rozměry ikonické zlaté kupole tedy odpovídají rozměrům kupole Svatého hrobu.

Reklama
Reklama