Česká republika od A do Z: Všeobecný znalostní kvíz o naší zemi

Česká republika od A do Z: Všeobecný znalostní kvíz o naší zemi

Foto: nikascorpionka / Depositphotos

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Narodili jste se v České republice. Jste Češky a Češi a můžete být právem pyšní na svou krásnou vlast. Na své si v České republice přijdou obdivovatelé historie i přírodních krás.

Česká republika má parlamentní systém. Hlavou státu je prezident a v čele vlády premiér. Současný prezident je Petr Pavel a premiér Petr Fiala.

Státní symboly

Státními symboly ČR jsou například velký a malý státní znak, státní barvy, státní vlajka, státní pečeť a státní hymna.

Poloha České republiky je střední Evropa mezi rovnoběžkami 48 stupňů, 33 minuty, 9 vteřin a 51 stupeň, 3 minuty a 22 vteřiny severní šířky a mezi poledníky 12 stupňů, 5 minut, 33 vteřiny a 18 stupňů, 51 minuta, 40 vteřin východní délky. To je poloha v „srdci Evropy“.

Vznik Československé republiky

28. 10. 1918 byla vyhlášena československá samostatnost. Řízení věcí veřejných se ujali František Soukup, Vavro Škrobár, Antonín Švehla a Alois Rašín, členové Národního výboru. 14. 11. byl Tomáš Garrigue Masaryk zvolen prezidentem a jmenována vláda s předsedou Karlem Kramářem.

Tomáš Garrigue Masaryk

Výrazná osobnost české historie Tomáš Garrigue Masaryk pocházel z chudých poměrů. Maminka pracovala jako kuchařka v panských službách a tatínek jako čeledín. Začal si tedy od svých patnácti let živit jako domácí učitel dětí z bohatých rodin. Maturoval ve Vídni a poté studoval na filozofické fakultě. Byl literárně činný, psal studie a odborné stati.

Reklama

Víte, že Karel Čapek a Tomáš Garrigue Masaryk se spolu přátelili? Karel Čapek sepsal dílo „Hovory s T.G.Masarykem“. V díle je shrnut prezidentův život, jeho politické, náboženské a filozofické názory.

Přírodní rezervace

V bývalém výcvikovém prostoru v jednom městě nad Labem si našla divoká zvířata nový domov. Čas jako by se zde vrátil do doby pravěkých lovců a prvních zemědělců.

Vyzkoušejte si kvíz od A do Z o České republice.

Jak si stojíte ve znalostech o České republice?

Reklama
Reklama