Věděli jste to o Česku? Ano, nebo ne? Kvíz pro milovníky českých zajímavostí

Věděli jste to o Česku? Ano, nebo ne? Kvíz pro milovníky českých zajímavostí

Foto: william87 / Depositphotos

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Česká republika je krásná země s pestrou historií, architekturou, s mnoha zámky a hrady a přírodními úkazy. To vše je lákadlem jak pro samotné české občany, tak i pro turisty ze zahraničí.

Hokejová velmoc

V roce 2012 Českou republiku navštívilo asi 7 miliónů lidí, v roce 2018 to bylo více než 20 miliónů lidí. Národním českým sportem je hokej. Z dvaceti devíti účastí na mistrovství světa v letech 1993 až 2023 vybojoval český tým šestkrát zlato, jedenkrát stříbro a šestkrát bronz.

Názvy obcí

Nová Ves je v České republice nejčastějším názvem pro obec nebo část obce, dále Lhota a Lhotka.

Skladba obyvatelstva ČR v roce 2019

V roce 2019 žilo v ČR 10 693 939 osob. 51 % tvořily ženy v populaci. U žen převažoval stav „svobodná“ do 32 let věku. U mužů tento rodinný stav převažoval do 33. roku věku. Počet ovdovělých žen narůstá ve věku 55–59 let, ovdovělých mužů zase ve věku 70–74 let.

Karel IV.

Je rozhodně jednou z velmi výrazných osobností historie. Za jeho kralování došlo k rozmachu mnoha měst. Karel IV. byl velmi vzdělaným člověkem, a tak mezi jeho počiny patří také založení Karlovy Univerzity. Také nechal vystavět některé hrady v České republice například Radyni. Narodil se jako Václav a do svých sedmi let toto jméno používal. Jméno Karel přijal při biřmování po svém strýci a kmotrovi, francouzském králi Karlu IV., zvaném Sličný. Karel IV. měl čtyři ženy. Blanku z Valois, Annu Falckou, Annu Svídnickou a Alžbětu Pomořanskou.

Sklo a křišťál

České broušené sklo má světový věhlas. Značka Bohemia Crystal je vysoce kvalitní. Kvalita spočívá v kombinaci lesku a tvrdosti, které umožňují ruční broušení. Sklo je broušeno klasickými a moderními vzory vlastního designu.

Věděli jste to o Česku? Ověřte si své znalosti v následujícím kvízu.

Doufám, že jste si ověřili své znalosti o naší krásné vlasti. Můžete si naplánovat výlet po České republice a obdivovat její krásy.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama