Kvíz ANO - NE: Pokud máte rádi mišmaš témat, naše zajímavosti vás zaujmou a stejně tak náš kvíz

Kvíz ANO - NE: Pokud máte rádi mišmaš témat, naše zajímavosti vás zaujmou a stejně tak náš kvíz

Foto: Nikolaevich / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Příroda, vesmír i společnost. Zajímáte se o tyto věci? Některá fakta jsou úsměvná, jiná znepokojivá. Je jich celá řada. Pojďme se podívat na ty nejzajímavější. A nezapomeňte ani na náš kvíz.

Běžným lidem uniká spousta detailů. Pokud je odhalíme, pouze se pousmějeme a zkoumáme, zda to nemá hlubší význam. Například srdcový král v klasickém balíčku karet mariášek je jediná postava krále z celého setu, která nemá knír. Všimli jste si toho někdy? Stejně jako faktu, že písmeno J není zařazeno v periodické soustavě prvků. Všechna ostatní naše písmena, kromě těch s diakritikou, tam obsažena jsou.

A například nejdelší film nesoucí název Harry Potter a… je druhý díl. Nesestříhaná verze má 161 minut.

Čínské koláčky štěstí nepocházejí z Číny, nýbrž z USA.

Co se týče vlajek, všechny mají obdélníkový tvar. Pouze ta z Nepálu připomíná dva praporky.

Máte rádi blesky a hřmění? Máme tu pro vás pár zajímavostí. Například do celé planety každou vteřinu uhodí přibližně 100 blesků. Blesky se mohou pohybovat rychlostí až 150 tisíc kilometrů za vteřinu. Navíc američtí meteorologové přišli se zjištěním, že blesk může udeřit od země do oblak. Výskyt tohoto jevu je třikrát častější než výskyt blesků vystřelujících z oblak na zem.

Reklama

Pojďme se podívat pro změnu do vesmíru. Nejstarším astronautem své doby se stal John Glenn, když se rozhodl opustit Zemi ve svých 77 letech.

Pokud jde o vaše oblíbené pití, nejdříve se ve vesmíru pila Coca-Cola, teprve až poté Pepsi.

Na jakou stranu se otáčejí planety v naší soustavě? Všechny proti směru hodinových ručiček. Tedy až na dvě výjimky. Venuše a Uran trhají partu. Kdyby to samé dělala naše Země, rok by se prodloužil o dva dny.

Věříte-li na přestěhování na Mars, možná se vám bude hodit vědět, že den tam trvá o 37 minut déle a rok má 687 dní. Navíc jeho gravitace je o 62 % menší. Vážíme-li 50 kg, na Marsu bychom vážili 19 kilogramů. A pokud vás Mars příliš neláká, další místo ve sluneční soustavě, kde by se dalo uvažovat o přesídlení, je Jupiterův měsíc Europa.

A nyní pojďme na samotný kvíz, který potrápí vaše mozkové buňky.

A na závěr jedno pravidlo soch velkých bojovníků. Stojí-li kůň na zadních, jezdec zemřel v bitvě, zatímco pokud vykopává pouze jednu přední nohu, jezdec zemřel na následky zranění. Pokud kůň stojí na všech čtyřech, jezdec zemřel přirozenou smrtí.

Kolik z těchto zajímavostí jste věděli vy osobně?

Reklama
Zdroj článku:
Autorský text
Reklama