Harry Houdini, mistr úniků a zmizení. Na své schopnosti ale doplatil velmi bolestivou smrtí

Harry Houdini, mistr úniků a zmizení. Na své schopnosti ale doplatil velmi bolestivou smrtí

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Harry Houdini byl kouzelníkem, pro kterého byla především pouta magickou hračkou, z jejíchž spárů se dokázal kdykoliv dostat. Byl to ale také iluzionista, kaskadér či herec a filmový producent. Talentu pobral opravdu hodně, i tak jej ale čekala velmi bolestivá smrt.

Pseudonym mu dodával magickou sílu

V Budapešti narozený Erik Weisz si ve světě kouzel neřekl jinak než Harry Houdini. Možná právě to, že svůj pseudonym složil ze jmen dvou slavných kouzelníků Harryho Kellara a Jeana Eugena Roberta-Houdina, mu přineslo uznání a slávu po celé Americe i Evropě.

V dospívání mu nikdo neřekl jinak než Karetní král

Dětství prožil v chudobě, rodičům musel finančně vypomáhat, a tak již jako malý čistil boty či prodával noviny. Hned v devíti letech se připojil k cirkusu a začal vystupovat v programu na visuté hrazdě. Právě zde přičichl k magii. Vzduch a akrobacii časem vyměnil za tajemno. Začínal s kartami. Brzy se mu s nimi dařilo tak moc, že si vysloužil přezdívku Karetní král. 

Byl mistrem eskapády, utéct dokázal odkudkoliv 

Aby mohl ukázat celému světu kdo je to Harry Houdini, přesunul se do Ameriky. V nejedné show ukázal, že se dokáže bez zbytečné námahy dostat nejenom ze svěrací kazajky, pout či zamknutých skříní. Jednoho dne se ve Washingtonské státní věznici nechal zavřít i do cely smrti. K překvapení všech se mu i z ní během pár minut podařilo utéct. 

Spousta lidí jej považovala za podvodníka. Protože si byl v útěcích velmi jistý, nechával se zavřít i tam, kde to bylo skutečně nebezpečné. Uniknout se mu povedlo i zpod ledové kry. Zavřít se ale nechal i do břicha mrtvého mořského živočicha. 

Jeden z nejlepších iluzionistů všech dob 

Harry ale neovládal pouze takzvané eskapády. V Evropě se proslavil především jako iluzionista. Tak ho poznali i Pražené na začátku 20. století. V roce 1901 vystupoval ve varieté Praha Karlín. Mimo to byl i oblíbený herec, filmový producent či kaskadér.

Reklama

Umíral v bolestech několik týdnů

Harry Houdini byl v oblasti magie úspěšným ve všem, na co sáhnul. Někteří lidé mu ale i tak nemohli přijít na jméno. A tak se v říjnu roku 1926 stalo, že byl po jedné ze svých experimentálních přednášek v Montrealu napaden mužem jménem W. I. Whitehead. Ten ho několikrát udeřil pěstí do břicha. Možná na následky tohoto zranění, možná proto, že již delší čas trpěl zánětem slepého střeva, se Harry dostal do velmi špatného zdravotního stavu.

Zvládl ještě odjet do Detroitu. Zde se ale po jednom ze svých představení zhroutil a byl převezen do nemocnice. Lékaři zde bojovali se zánětem pobřišnice a prasklým slepým střevem. I přes jejich snahu Harry Houdini poslední říjnový den roku 1926 zemřel. 

Reklama
Reklama