České rekordy a kuriozity: Neobvyklý kvíz o všeobecných znalostech

České rekordy a kuriozity: Neobvyklý kvíz o všeobecných znalostech

Foto: seqoya / Depositphotos

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

„Sekera je za dva zlatý a topůrko za tolar“ zpívá se v české lidové písni. Tolar jsou české mince ražené od první poloviny šestnáctého století. Americká měna dolar je převzatá právě z českého tolaru.

S měnou dolaru je možné se kromě USA setkat také v Austrálii, na Novém Zélandě, Hong Kongu či na Taiwanu.

Hudba na Měsíci

Že prvním člověkem, který se pohyboval na povrchu Měsíce, byl Neil Armstrong, je známá věc. Víte ale také, že si na Měsíci přehrál nahrávku „Symfonie z Nového světa od Antonína Dvořáka“?

Gramofonové desky

Češi jsou nejen milovníky gramofonových desek, ale i velice významným výrobcem tohoto produktu.

Ruční výroba skla

Čeští skláři v Jablonci nad Nisou se nedávno velice radovali. Hutní zpracování skla, práce u kahanu, výroba foukaných figurek a techniky jako je rytí, broušení a malování byly nedávno zapsané na světový seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

Vorařství

Vorařství bylo zapsáno na světový seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO v roce 2022. Jedná se o tradici, která je v českých zemích známá již z 11. století. Umění stavby vorů se zachovalo dodnes, stejně tak znalosti říční navigace, zvyky a vorařský slang. Šrek se nazývá silná páka k brždění voru, štajrmon je kormidelník. Fučák znamená silný vítr, haurák je výraz pro člověka, který se povyšuje, pumařina je výraz pro legraci a chrápanice je výraz pro spaní.

Reklama

David Černý

Je to český umělec, který svými díly a instalacemi vyvolává ve společnosti kontroverzní reakce. Jeho díla rozhodně provokují a dávají popud k zamyšlení. Mezi jeho díla patří například „Viselec na Starém Městě, socha sv. Václava sedící rozkročmo na mrtvém koni, narůžovo natřený tank z pražského Smíchova nebo Lilith, lesklá obří žena objímající budovu Fragment v Karlíně. Víte, že je David Černý laureátem Ceny Jindřicha Chalupeckého?

Ověřte si své poznatky o českých rekordech a kuriozitách v následujícím kvízu.

Doufám, že jste se dozvěděli další přínosné informace o naší krásné vlasti.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama