Tajemný vodopád stříkající vzhůru: Když příroda vzdoruje gravitaci

Tajemný vodopád stříkající vzhůru: Když příroda vzdoruje gravitaci

Foto: Derek Yamashita / Shutterstock

Aktualizováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Indie je plná tajemných míst, která lidstvo teprve musí prozkoumat. A z těch, které byly objeveny, ale jsou veřejnosti stále málo známé, je vodopád v Naneghat v Maháráštře.

Naneghat nebo lidově řečený Nana Ghat je proslulý starobylým průsmykem v majestátním pohoří v Maháráštra nedaleko města Puna zhruba tři hodiny od Bombaje. Funguje jako spojení mezi městem Junnar a pobřežím Konkan. V současné době si místo získává popularitu díky svému „obrácenému“ vodopádu. Místo však není příliš prozkoumané a jeho bezvadná krása stojí za prozkoumání. A za neskutečná panoramata.

Starobylá obchodní cesta

Zajímavé je, že tato turistická trasa sloužila k obchodování již před mnoha staletími; možná za vlády Chhatrapati Shivaji. Jsou zde starobylé jeskyně a ve skále vytesané desky vyprávějící příběhy z dávných časů, kterých bylo toto místo svědkem. Téměř každý návštěvník, který se do Naneghatu dostane, by souhlasil s tím, že při pohledu shora je to jako ráj na zemi.

Naneghat, Indie – horský průsmyk v pohoří Západní Ghats mezi pobřežím Konkan a starobylým městem Junnar v Deccanské náhorní plošině. Proslulý kamennou nádobou na vybírání mýtného s rytinami. Fotka od Kevin Standage / Shutterstock

Tajemná hora, odkud teče voda nahoru

A jak se to stane? Příčinou je gigantická síla větru, která žene tryskající vody nahoru.  Je však lepší navštívit vodopád Naneghat v období monzunových dešťů, protože k tomuto podivnému jevu dochází pouze tehdy, když je síla vody dostatečně silná.

Výšlap k úkazu

Když se do oblasti vodopádu přiblížíte vlakem, místním autobusem či dokonce taxíkem, samotný výlet na Naneghat si žádá trek neboli výšlap, který není nic menšího než pastva pro oči a potrava pro duši.  Zdolání celého treku včetně obou směrů trvá přibližně 5 hodin. S sebou si nezapomeňte vzít teplé oblečení, protože se může ochladit kvůli silnému větru, deštník pro případ silného deště, nějaké občerstvení nabité energií a láhev s vodou a powerbanku.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama