Do irského hradu se sjíždějí davy, aby hlavou dolů z hradeb políbili kámen

Do irského hradu se sjíždějí davy, aby hlavou dolů z hradeb políbili kámen

Foto: Brian Rosner / Creative commons, CC-BY

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Zřícenina hradu Blarney Castle se nachází 8 km západně od jihoirského města Cork. Ze středověkého hradu postaveného v roce 1446 se dochoval pouze donžon, obytná věž hradu převážně čtvercového nebo obdélníkového půdorysu. Hrad je každoročně hojně navštěvován turisty, kteří sem přicházejí za velmi zvláštním účelem.

Hlavní atrakcí hradu Blarney je pro většinu návštěvníků kámen zasazený vysoko nahoře v hradební zdi. Říká se, že kdo kámen políbí, získá dar výřečnosti, tedy „dar dobré vyřídilky“, jak říkají místní. Dotknout se kamene ústy však obnáší vyjít až nahoru na hradby, po 127 schodech na cimbuří, a zaklonit se přes okraj nízké zídky, což je nebezpečný manévr vyžadující asistenci hradního personálu a přítomnost bezpečnostního zábradlí. Doslova to znamená lehnout si na záda a ve velmi nepohodlné poloze se zakloněnou hlavou políbit „kámen výřečnosti“.

Proč do tohoto hradu proudí návštěvníci, aby se vykláněli zády přes hradby a líbali magický kámen?

Někteří lidé říkají, že místní kámen je polovinou Korunovačního kamene z Edinburského hradu. Podle tradice byli na tomto kameni, nazývaném též Kámen osudu, korunováni skotští králové v naději, že kameni předají božskou moc.

V případě kamene z Blarney přisuzuje legenda magickou moc bývalému majiteli hradu Cormaku McCarthymu, králi provincie Munsteru, a Clíodhně, keltské bohyni lásky a krásy. První majitel hradu údajně nebyl dobrý řečník. V jejich příběhu požádal McCarthy bohyni Clíodhnu, aby mu pomohla vyhrát soudní spor.

Bohyně mu poradila, aby ráno po cestě k soudu políbil první kámen, který najde.

Bohyně mu poradila, aby ráno po cestě k soudu políbil první kámen, který najde. McCarthy bohyni poslechl, jazyk se mu jako zázrakem rozvázal a u soudu se skvěle a výřečně obhájil. Ve sporu tedy zvítězil díky lhaní, ale nikoho přitom neurazil, což je vlastně podstata „balamucení“, „pochlebování“ či „lichocení“ (v angličtině „blarney", pozn. překl.). Jako poděkování za úspěch použil McCarthy kámen do hradeb svého sídla a posléze se proslavil uměním diplomacie.

Reklama
Reklama