Záhada pochodu smrti kolem Scotts Bluff v Nebrasce

Záhada pochodu smrti kolem Scotts Bluff v Nebrasce

Foto: Zack Frank / Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Bílí osadníci v dlouhých kolonách vozů posunovali hranice svých sídlišť během 18. a 19. století v Severní Americe směrem na západ. Známou se stala tzv. oregonská cesta (Oregon Trail).

Bílí osadníci v dlouhých kolonách vozů posunovali hranice svých sídlišť během 18. a 19. století v Severní Americe směrem na západ. Známou se stala tzv. oregonská cesta (Oregon Trail).

Její 3200 kilometrů dlouhá trasa vedla až na severozápad dnešních USA a zvolily si ji nesčetné kolony vozů, ačkoliv vedla pouští a skrze nebezpečná indiánská území. V porovnání s ostatními trasami však tento terén poskytoval orientační výhody, jako je například Svědkova hora z pískovce, tyčící se vzhůru na rovině Nebrasky. S výškou 244 metrů nad okolím ukazovala již z dálky spolehlivě cestu. Scotts Bluff, jak byla hora později nazvána, proto sehrála důležitou roli při dobývání amerického západu a dnes je chráněna jako památník. Museum Oregon Trail vypráví o historii kolon osadníků, po jejichž legendárních krytých vozech jsou ještě dnes v kraji patrné stopy.

Poštovní známka vytištěná v USA kolem roku 1993 znázorňuje trasu Oregonské cesty. Fotka od MM_photos / Shutterstock

Dobrodruh Hiram Scott 

Scott byl americký horal, lovec a obchodník s kožešinami (1805–1828), který se během 20. let 19. století účastnil loveckých expedic po celých západních Spojených státech. Narodil se v Missouri, v roce 1822 vstoupil do Rocky Mountain Fur Company a zúčastnil se první expedice obchodu s kožešinami u Velkého solného jezera v Utahu. Zemřel ve věku 23 let poblíž útesu podél řeky North Platte v Nebrasce, který byl pojmenován na jeho počest Scotts Bluff (Scottův útes). Okolnosti vedoucí k jeho záhadnému skonu daly vzniknout mnoha různým výkladům a teoriím.

Legenda o pochodu před smrtí

Tehdy, v roce 1828, se vracel z jedné expedice do St. Louis v Missouri. Příběh o tom, jak zemřel, má několik verzí, ale zjevně byl příliš nemocný, aby dorazil domů, a jeho společníci ho cestou opustili. Jeho kosti byly nalezeny následující rok 60 mil (dle jiné legendy 100 mil) od místa, kde byl opuštěn. Dva soukmenovci ho měli naložit do člunu a pokusit se ho dopravit po proudu řeky Platte. Z neznámého důvodu ho však oba muži opustili na severním břehu. Dle jiného zdroje byl zanechán v Laramie Fork větší skupinou, která se kvůli hladovění bála o život. Následujícího jara byla Scottova kostra nalezena na druhé straně řeky, což naznačuje, že se mu před smrtí záhadným způsobem podařilo přejít na protější břeh.

Místo posledního odpočinku Hirama Scotta není známo. Dnes je pamětní deska věnovaná jeho památce umístěna podél stezky North Overlook Trail na vrcholu útesu, který nese jeho jméno.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama