List napsaný Karlem V., králem španělským, byl rozšifrován. 500 let starý dopis obsahoval informace o atentátu

List napsaný Karlem V., králem španělským, byl rozšifrován. 500 let starý dopis obsahoval informace o atentátu

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Karel V. neměl jednoduchý život. V dětství mu zemřel otec a matka byla prohlášena za blázna. I přes nepřízeň osudu se Karel V. nakonec dokázal stát králem. Muž s ohromnou mocí se ale bál o svůj život. Své obavy vyjádřil i v zašifrovaném dopise.

Úspěch Karla V. vystřídal strach ze smrti

Od roku 1516 do roku 1556 byl Karel V. mimo jiné také králem Svaté říše římské. Její součástí bylo jak dnešní Španělsko, tak i Rakouskou, Belgie, Nizozemsko a část Itálie. Mezi kompetence Karla V. dokonce patřilo i dohlížení na španělskou kolonii v Americe.

Právě v době, kdy se Karel V., císař Svaté říše římské a španělský král, bál o svůj život, nechal napsat tajný dopis. Přísně tajný dopis z roku 1547 byl dlouho zkoumán nejedním vědcem. A to proto, že jeho součástí byl i tajný kód, který bylo velmi těžké rozluštit. Vědcům se to nakonec ale přeci jenom povedlo.

Dopis, který dlouho nikdo nedokázal přečíst

Dopis, který Karel V. adresoval jednomu ze svých francouzských vyslanců Jeanu de Saint-Maurisovi byl napsán klasickým písmem, ale také tajnými kódy. Tajemnými symboly bez předem známého významu se dopis jen hemžil.

Hlavním tématem celého dopisu bylo napětí mezi Karlem a francouzským králem Františkem I. Španělský král tohoto Francouze považoval za hlavního kuplíře, který stojí za plánováním jeho zavraždění. I přesto, že je dopis datován již do druhé poloviny 16. století, dochoval se ve velmi dobrém stavu. Momentálně se nachází v archivu jedné z francouzských knihoven ve městě Nancy. Zde zůstal po staletí nedotčen. Až před několika lety se vědci opět pustili do luštění tajného písma, které se v dopise nachází.

K rozluštění stačily technologie a pár měsíců

K dopisu se po staletí nikdo nedostal. Vše se změnilo až v roce 2019, kdy v knihovně došlo k jeho překvapivému nálezu. Neznámé znaky a jejich význam nedaly spát nejenom kryptogramům, ale také počítačovým vědcům. Právě ti se díky novým technologiím rozhodli rozluštit kódovanou část dokumentu. K rozluštění vědcům stačilo pouhých pár měsíců. Již půl roku potom, co se pustili do práce, hlásili první úspěchy. Týmu spolu s výzkumnicí Camille Desenclos se podařilo prolomit tajemství znaků, které byly po dobu pěti století naprosto utajeny.

Díky dekódování snad půjdou rozluštit i další dopisy  

Pozoruhodné je, že každý ze znaků představoval celé slovo. Některé ze znaků pak neměly vůbec žádný význam. V plně přepsaném dopise jasně vyplývá, že jeho obsah popisuje křehký mír mezi Karlem V. a Francií. V dopise ale Karel V. vyjádřil také obavy o svůj život. Protože se vědcům podařilo rozluštit tajné písmo, předpokládá se, že i další z dopisů Karla V. budou brzy rozluštěny.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama