Dumbo má dva rekordy: Nejroztomilejší a nejmenší chobotnice v hlubinách

Dumbo má dva rekordy: Nejroztomilejší a nejmenší chobotnice v hlubinách

Foto: NOAA Ocean Exploration &amp / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Biologická expedice Roberta Ballarda se před 12 lety ponořila v ponorce Nautilus do hlubin Pacifiku. Nepotkala tam ani prehistorickou příšeru, ani kilometrového žraloka, ale neskonale roztomilou chobotnici mrskající ouškama. Také proto se jí hned začalo přezdívat dumbo – podle slavného slůněte z Disneyho pohádek.

Robert Duane Ballard je důstojník amerického námořnictva a profesor oceánografie na univerzitě na americkém Rhode Islandu. Je známý svou prací v oblasti podmořské archeologie, především zkoumáním lodních vraků. Při jednom ponoru narazil na chobotnici z rodu Grimpoteuthis, pelagických deštných chobotnic, známých jako dumbo. V rodu je uznáno 13 druhů.

Dlouho tato chobotnice aspirovala na pojmenování Opisthoteuthis adorabilis, tedy chobotnice rozkošná. Vlastně by si to tenhle malý tvor zasloužil. Kromě svého nápadně rozkošného vzhledu jde také navíc o dosud nejmenší objevenou chobotnici, popsal Jiří Vlasák pro magazín Maximum. Dosahuje totiž velikosti lidské pěsti! Takže co se týče chobotnic - docela prcek.

Nejsou uši jako uši

Žije v hloubce kolem čtyř až pěti tisíc metrů pod hladinou, je růžově zbarvená, má výrazné oči a blány mezi chapadly. S jejich pomocí se však nepohybuje. K pohybu jí totiž slouží ploutve, které má nad očima, a které právě proto vypadají jako uši.

Hlavně žádný rozruch

Nejde samozřejmě o žádný pomyslný evoluční omyl přírody. Naopak. Protože potrava se v uvedených hloubkách jejím obyvatelům shání velmi obtížně, je třeba, aby se chobotnice pohybovala velmi opatrně a pomalu. Nesmí totiž příliš čeřit vodu a vyplašit tak svou budoucí kořist. Kdyby se dumbo pohybovala jako běžné chobotnice, tedy chapadly, budila by přílišný rozruch.

A právě proto plave pomocí svých malých uší, které tolik „rozruchu“ nenadělají, a chobotnice tak může nerušeně doplavat až k potravě. A zároveň právě tyto uši chobotnici pomáhají šetřit energii při plavání.

Reklama

V kádi jako doma

Výzkum těchto tvorů by byl v jejich přirozeném prostředí finančně velmi náročný, a proto se vědci kalifornského výzkumného ústavu v Monterey Bay rozhodli umístit dvanáct jedinců do speciální nádrže, kde mají podmínky jako v oceánu. Během pozorování jejich chování došlo také k tomu, že jedna z chobotnic nakladla v akváriu vajíčka. Vědci tehdy čekali, až se vylíhne potomstvo. „S ohledem na to, že se celý tento proces děje ve velmi chladné vodě, však očekáváme, že vylíhnutí může trvat dva až tři roky," řekla tehdy vedoucí výzkumu Stephanie Bushová.

Výzkum podmořského života přinesl nový objev. Před časem totiž biologové načli chobotnici dumbo ve velikosti jednoho metru! To obrátilo dosavadní poznatky vzhůru nohama. Jde o ojedinělý exemplář této velikosti, nebo snad dna oceánů schovávají ještě větší jedince ,,druhu" dumbo?

To teprve ukáže čas, protože pokud jde o podmořský život, lidé ho dosud zmapovali tak z pěti setin procenta. Těch překvapení, která nám mohou oceány a moře ještě připravit, je opravdu mnoho," dal se slyšet oceánolog Robert Ballard.

Reklama
Reklama