3 záhady pyramid v Gíze, na které archeologové stále nepřišli

3 záhady pyramid v Gíze, na které archeologové stále nepřišli

Foto: flickr / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Kultura starověkého Egypta byla natolik velkolepá, že inspirovala řecké i římské stavitele, kteří obětavě putovali přes rozbouřená moře, aby zde čerpali inspiraci. Největší senzací byly notoricky známé pyramidy v Gíze, jež byly mnohokrát důkladně prozkoumány archeology. I přesto jsou stále zahaleny tajemstvím.

1. Jak byly egyptské pyramidy postaveny?

Chufuova pyramida, známější pod názvem Cheopsova, je největší egyptskou pyramidou, jež byla postavena z neuvěřitelných více jak dvou milionů kamenných kvádrů, jejichž hmotnost dosahovala i 16 tun. Většina kamenných kvádrů putovala do Gízy až z dalekého Asuánu, jež se nachází zhruba 500 mil (cca 804 kilometrů) od místa samotné stavby.

Jak je ale možné, že starověcí Egypťané byli schopni pyramidy vystavět bez využití základních strojů, jakým v té době bylo například kolo? Egypťané kolo znali, avšak až do roku 1500 př. n. l. jej využívali pouze při výrobě keramiky. Později bylo kolo použito pro konstrukci jednoduchých vozítek, které značně usnadnily fyzicky namáhavou práci. Avšak Cheopsova pyramida byla vystavěna již v průběhu 3. tisíciletí př. n. l., tudíž kolové vozy Egypťané při stavbě využívat nemohli.

Jedna z teorií se přiklání k využití dřevěných saní, které byly taženy lidskou silou po mokrém písku. Teorii nahrává i poměrně nedávno objevená malba v Džehutihotepově hrobce, jež vyobrazuje pracující muže táhnoucí saně, před nimiž jiná osoba vylévá na písek vědro vody. Z fyzikálního hlediska je možné, že správný poměr vody mohl zvýšit tuhost písku, a umožnit tak plynulý tah objemného nákladu.

2. Co se skrývá v tajemných dutinách uvnitř Cheopsovy pyramidy?

V roce 2017 učinila společnost ScanPyramid rozsáhlý objev uvnitř Cheopsovy pyramidy. Pomocí tzv. mionové tomografie, jež se řadí mezi neinvazivní skenovací techniky a využívá kosmické záření k vytváření 3D snímků prostoru, objevili vědci v nitru samotné pyramidy dvě dosud neprobádané komory. Jednalo se o první nález po dlouhé době, neboť poslední z nich byl odhalen v 19. století. K čemu ony nově objevené místnosti sloužily však stále zůstává opředeno tajemstvím. Vědci se domnívají, že mohlo jít o hrobky členů rodiny, pocházejících z bohatší vrstvy egyptské společnosti.

3. Proč Egypťané ukončili výstavbu pyramid?

Poslední pyramida určená pro uchování ostatků byla postavena kolem roku 1500 př. n. l. Co přesně způsobilo, že egyptští panovníci upustili od pohřbívání v pyramidách není dosud známo, existuje však celá řada teorií. Podle jedné z nich u vysoce postavených duchovních začal převládat názor, že hrobky by měly být budovány pod zemí, nikoliv v nitru pyramid, kde na zemřelé mohou působit zlé síly. Dalším důvodem mohl být i fakt, že v hlavním městě Egypta, Thébách, byla skalnatá a nepřístupně členitá krajina, která bránila výstavbě mohutných pyramid.

Reklama
Reklama