Díky záhadnému složení krve Australana se mohly narodit miliony novorozenců. Jak je to možné?

Díky záhadnému složení krve Australana se mohly narodit miliony novorozenců. Jak je to možné?

Foto: andriano.cz / Shutterstock

Aktualizováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Neuvěřitelný příběh má za sebou James Harrison. V průběhu svého života daroval krev a krevní plazmu více než tisíckrát. Zvláštní protilátky, které v krvi má, dokázaly zachránit mnoho novorozenců.

Neuvěřitelný příběh má za sebou James Harrison. V průběhu svého života daroval krev a krevní plazmu více než tisíckrát. Zvláštní protilátky, které v krvi má, dokázaly zachránit téměř 2,5 milionu novorozenců.

Odešel do výslužby

Vloni ve věku 81 odešel do důchodu jeden z Australanů, na kterého nezapomenou miliony rodin. Pan Harrison byl celoživotní dárce krve, přesněji krevní plazmy. Věk jedenaosmdesáti let je u protinožců hraniční pro darování krve, James už má tedy splněno. Od svých 18 let daruje krev a v konečném součtu tak učinil dokonce 1173krát. Když si to spočítáte, vyjde vám, že muž takto ochotně poskytnul svou životodárnou tekutinu zhruba jednou za tři týdny. Už to je úctyhodné, ale navíc se zjistilo, že jeho krev je unikátní, popsal zpravodajský server CNN.com.

Zachránil miliony novorozenců

Výzkumem bylo zjištěno, že krev Jamese Harrisona má velmi zvláštní vlastnosti. Jsou v ní totiž obsaženy silné protilátky, které je možno využít v rámci léčby RH negativních žen, které mají RH pozitivního novorozence. Žena si v rámci opakovaného těhotenství může v organismu tvořit protilátky proti krvi vlastního plodu. Tento stav vede ke ztrátě dítěte, nebo k jeho poškození (tzv. Rhesov choroba). A právě krev Jamese je v tomto ohledu unikátní. Je z ní vytvořeno sérum, které dokáže poškození a ztrátě dítěte zabránit.

Splatil svůj „dluh

James se k darování krve ve svých 18 letech odhodlal poté, co jej k tomu podle jeho vlastních slov přivedl osud. Ve svých 14 letech totiž musel podstoupit velmi složitou operaci hrudníku, kdy bylo zapotřebí mu dodat 13 litrů darované krve. Jak sám říká, dárcovství pro něj byla možnost, jak svůj dluh splatit. Při posledním darování se nechal vyfotit se svými dcerami a jejich dětmi.

Krev Jamese posloužila dokonce i jeho vlastní rodině. Právě díky jeho protilátkám se jeho druhý vnuk narodil zdravý.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama