Nejznámější duch v Bílém domě. Abraham Lincoln, 16. prezident, se zjevuje jako fantom

Nejznámější duch v Bílém domě. Abraham Lincoln, 16. prezident, se zjevuje jako fantom

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Jeden z velmi oblíbených amerických prezidentů 19. století má svou slávu již za sebou. I přesto se o něm ale velmi často hovoří, a to ve spojitosti s tajemstvím opředeným záhadami. Abraham Lincoln má totiž i v 21. století stále navštěvovat Bílý dům.

Lincoln si Bílý dům natolik oblíbil, že jej navštěvuje dodnes

Abraham Lincoln je jedním z nejznámějších prezidentů Spojených států amerických. V roce 1861 se stal již 16. prezidentem v řadě. Zároveň byl aktivním bojovníkem za emancipaci a za boj proti otroctví. To jsou fakta, která jsou o Lincolnovi obecně známá a snadno zjistitelná v knihách i na internetu. Existuje ale i informace, která již tak snadno ověřitelná není. Abraham Lincoln se má totiž zjevovat v Bílém domě. Tuto skutečnost potvrdil poměrně dlouhý seznam lidí, kteří tvrdí, že zde Lincolna skutečně zahlédli.

Dlouhý seznam těch, kteří měli zahlédnout ducha

V roce 1942 jej v prostorách Bílého domu měla zahlédnout nizozemská královna Vilemína, a to během audience u Franklina D. Roosevelta. Ta tvrdí, že Lincolna viděla ve své ložnici. Měl se zjevit v kabátu a se svým pověstným cylindrem na hlavě.

Vyvolenou měla být i Rooseveltova manželka

Dalšími, kdo měli zahlédnout Lincolna, byli i Rooseveltovi zaměstnanci a sekretářka Mary Eban. O přítomnosti Lincolna v Bílém domě měla být přesvědčena i manželka Roosevelta Eleanora. Bývalého prezidenta sice nikdy zahlédnout neměla, zato ale měla jasně cítit jeho přítomnost. V původní Lincolnově ložnici si totiž zřídila pracovnu. Ve večerních hodinách pak měla pocit, že v pokoji není sama. Svou návštěvou ji prý často poctil samotný Abraham Lincoln. Také Rooseveltovi zaměstnanci vyděšeně oznamovali, že bývalého prezidenta viděli potulovat se po druhém patře Bílého domu.

Ani Winston Churchill nebyl o tento zážitek ochuzen

Britskému premiérovi Winstonovi Churchillovi se naskytl opravdu nevídaný obrázek. Když totiž vycházel z vany s doutníkem v ústech, Lincolna zahlédl opřeného o krbovou římsu. Prohodili prý spolu pár slov, duch Lincolna se usmál a poté zmizel ve vzduchu. Churchill sice tvrdil, že to bylo vcelku milé setkání, od té doby si ale přál, aby při státních návštěvách dostával jiný pokoj.

Stejně jako další prezident Harry Truman

Nástupce Lincolna Harry Truman také pocítil jeho přítomnost. Několikrát mu prý měl zaklepat na dveře. Vždy když Truman otevřel, nikdo na chodbě nestál. Za to ale cítil chlad a velmi silný pocit, že na chodbě nestojí sám. To, zda se jednalo o Lincolna, je však tajemstvím.

Zjevuje se v Bílém domě Lincoln, nebo jsou to pouze povídačky?

Bílý dům je již po staletí sídlem prezidenta Spojených států amerických. Za tu dobu se v něm vystřídalo více než 40 prezidentů. Seznam návštěvníků i obyvatel Bílého domu, kteří tvrdí, že v něm viděli ducha bývalého prezidenta Abrahama Lincolna, je opravdu dlouhý. Historky znějí pravdivě, žádná z nich však není podložena důkazem. Je tak pouze na nás, zda těmto povídačkám budeme skutečně věřit.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama