Hrad v Irsku byste během středověku navštívit nechtěli. Nemohli byste si být jisti svým životem

Hrad v Irsku byste během středověku navštívit nechtěli. Nemohli byste si být jisti svým životem

Foto: Mike Searle / Creative commons, CC-BY-SA,https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.cs

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Jeden z irských hradů, hrad Leap, se nechvalně zapsal do historie těch nejděsivějších hradů na světě. Aby také ne, když zde panoval opravdu krutý rod, který pro vraždu nešel daleko.

Drsní majitelé na hradě žili po staletí

Hrad Leap nacházející se v Irsku si s sebou z minulosti nese nejedno děsivé tajemství. Jeho krvavé historii by člověk jen stěží uvěřil. Přesto se příběhy, které se strachem a krví jenom hemží, povídají již stovky let.

Hrad byl v irském hrabství Offaly, které se nachází ve středu Irska, postaven v období od 13. do 15. století. Přesné datum sice není známo, některé ze zdrojů se ale přiklánějí k roku 1250 našeho letopočtu. Byl domovem jednoho z irských klanů. Po staletí jej obýval velmi krutý a nepříliš milosrdný klan Ely O´Carroll. Právě díky tomuto klanu došlo na hradě k nejedné katastrofě, které jej pravděpodobně poznamenaly na celý život. A co se vlastně stalo?

Boj o moc přinesl smrt jednoho z možných následníků trůnu

V první polovině 16. století, konkrétně v roce 1532, zemřel náčelník klanu Mulrooney O´Carroll. Okamžitě po jeho smrti se o trůn začali přít dva bratři – Teig a Thaddeus. Pře o trůn nezůstala pouze u hádek či intrik. Došlo k něčemu daleko horšímu.

Přímo na oltáři během mše byl jeden z bratrů, kněz, Teig napaden. Thaddeus toužil po trůnu tak moc, až se rozhodl svého bratra zabít. Neštítil se ani toho, že zabíjí kněze. Dokonce jej zabil během mše, kde byla přítomna velká spousta lidí. Krev tak z mrtvoly kapala přímo na oltář a všichni zúčastnění věděli, kdo je vrah. Kapli od té doby nikdo neřekne jinak než krvavá kaple. Povídačky praví, že v ní zavražděný Teig straší dodnes. Dokonce se každý večer má v jednom ze zbylých oken hradu rozsvítit podivné světlo. To ale není zdaleka vše. Na hradě i v kapli se dějí i další děsivé věci.

Díky přestavbě bylo objeveno další děsivé tajemství

V roce 1922 byly v kapli při přestavbě nalezeny tajné dveře. Ty vedly do kobky, ve které se dělníkům naskytl opravdu nehezký pohled. Na dřevěných hrotech zde bylo napíchnuto několik lidí. Tedy jejich pozůstatků. Jak se později zjistilo, jednalo se hosty, kteří na hradě byli na návštěvě. I jejich duchové se prý v kapli dodnes zjevují. Proč však zemřeli, není známo.

Reklama

Potkat se na hradě ale mohou i další duchové. A to mrtvoly žoldáckého klanu McMahonových. Ti měli být otráveni. A to z jednoho prostého důvodu – bylo daleko levnější je usmrtit než jim zaplatit.

Nenarazit zde na ducha je skoro zázrak

Hrad Leap je místem, kde se to nepříjemnými pocity jenom hemží. Nejeden z návštěvníků potvrdil, že viděl postavy podobné duchům, či je dokonce i fyzicky cítil. Vzhledem k tomu, že O´Carrollovi byli opravdu krutým rodem, je ale otázkou, zda na hradě nelze potkat daleko více duchů.

Reklama
Reklama