Existence mytických zvířat nebyla nikdy potvrzena. Co když si je ale lidé skutečně nevymysleli?

Existence mytických zvířat nebyla nikdy potvrzena. Co když si je ale lidé skutečně nevymysleli?

Foto: T Studio / Shutterstock

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Doby dávno minulé jsou spojeny s bytostmi, zvířaty a postavami, nad kterými dnes zůstává rozum stát. Mezi takové patří i zvířata mytologická. Lidé dříve věřili na spoustu zajímavých úkazů, možná jsou ale některé z nich opravdu skutečné.

Jednorožec se objevoval již v době středověku

V dnešní době na jednorožce věří především malé děti. Dětské knížky jsou plné příběhů o tomto původně mytologickém zvířeti. Existují spekulace o skutečné existenci tohoto bájného jednorožce. Ten však neměl vypadat tak, jak si jej představujeme dnes. Jednorožec se objevuje především v období středověku. Tehdy o něm mluvila řada umělců. Zmiňovat se o něm měl například i Leonardo da Vinci. Možná se jednalo o mytické zvíře, možná šlo ale o pouhé nedorozumění. Je totiž možné, že za jednorožce byl celou dobu považován například obyčejný nebo mořský jednorožec. Dalším bájným zvířetem pak mohl být zástupce jednorožců známý pod názvem Elasmotherium. Toto, až sedm tun vážící a téměř šest metrů dlouhé, zvíře mělo připomínat nosorožce s pořádně huňatou srstí.

Mytologická postava draka je ovlivněna místem výskytu

Ohromnou skupinou mytických zvířat jsou představitelé draků. Představy o nich se lišily podle místa, kde se měli objevovat. Třeba ti evropští měli být draky, kteří chrlí oheň a pohybují se zejména v horách. Naproti tomu například v daleké Číně draci vypadali jako dlouzí hadi. Jako mytologický symbol čínský drak vzniká v období 3 000 před naším letopočtem. Tamní kultura jej dodnes považuje za jedno z nejposvátnějších zvířat představující především štěstí, hojnost, plodnost a nesmrtelnost. A jak se vůbec lidé k drakům dostali? Pravděpodobně na základě nalezených pozůstatků dinosaurů, které poté mylně připisovali právě drakům.

O krakenovi mluvili především námořníci

Dalším bájným obřím hlavonožcem je kraken. Zvíře velikosti plovoucího ostrova mělo mít za následek zkázu nejedné lodi. Tento obří hlavonožec měl být spatřen u pobřeží Angoly na konci 18. století. Na obrázcích byl vždy zachycen jako obří chobotnice. Dá se tak opět polemizovat o jeho existenci. Kde jinde by se totiž námořníci měli inspirovat než na mořské hladině, kde pravidelně vídají nejednu chobotnici. Spousta lidí si existenci takového tvora nedokázala logicky vysvětlit. A tak jej raději přesunuli do kategorie mytologických tvorů.

Krakena jsme mohli zahlédnout v několika filmech.
Krakena jsme mohli zahlédnout v několika filmech | Zdroj: N. Steele / Shutterstock

Řekové věřili na božské kentaury

Řecká mytologie je velmi bohatá. Mezi jednoho z jejich představitelů patří kentaur. Nezkrotní tvorové jsou vyobrazováni jako kombinace koňského těla a člověka s lidským trupem a hlavou. Tito tvorové byli představiteli mužnosti a statečnosti a bylo velmi složité je osedlat. Původně měli žít v lesích a vysoko v horách. Lidé tak měli velké štěstí, pokud se jim povedlo je spatřit. Mezi nejznámější řecké kentaury patřil například Cheirón. Neměl ovšem příliš šťastný osud. Během neštěstí byl náhodně poraněn Héraklem. Nakonec se zřekl nesmrtelnosti a požádal, aby byl vyměněn za titána Prométhea.

V chladných oblastech zase znají sněžného muže

Bigfoot, seskveč nebo yetti. Pod těmito názvy je znám sněžný muž. Možná je to pro někoho překvapivé, v některých oblastech světa je ale považován za mytologickou postavu. Mohutná osoba zahalená v teplé kožešině je připodobňována obrovskému člověku. To, zda je sněžný muž pouze představitelem mytologie, nebo skutečně existoval, je ve hvězdách. Neexistují však žádné průkazné materiály potvrzující jeho existenci. V současné době kolují zvěsti o výskytu yettiho a bigfoota v Himalájích a v Kanadě. Lidé věří, že obrovské stopy, které v těchto oblastech náhodně našli, mohou skutečně patřit těmto obrovským tvorům.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama