Třetí cesta Emila Holuba do Afriky stála život 3 členů expedice, on sám unikl smrti jen o vlásek

Třetí cesta Emila Holuba do Afriky stála život 3 členů expedice, on sám unikl smrti jen o vlásek

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Bývá připodobňován k Livingstonovi, přežil útok dvou domorodců z kmene Mašukulumbů a překonal malárii. Tropické nemoci mu však zdraví podlomily a rakovina dílo dokončila. Jeho rozsáhlé africké sbírky jsou hojně navštěvované dodnes.

Mládí a studium

Emil Holub se narodil 7. října 1847 v Holicích do rodiny lékaře Františka Holuba a jeho ženy Anny. Chlapec od dětství hltal cestopisy Davida Livingstona o jeho cestě do jižní Afriky. Kromě četby s nadšením sbíral fosilie a brouky. Maturoval v roce 1866 na německém gymnáziu v Žatci. Ačkoliv toužil po studiu přírodních věd a archeologie, dal nakonec na přání otce a začal studovat medicínu. V té době se věnoval také detailní kresbě přírodnin, střelbě a preparaci. Navštěvoval Vojtěcha Náprstka, který jej učil komunikaci s domorodci. Dne 24. února 1872 promoval na lékařské fakultě Karlo-Ferdinandově univerzitě v Praze. Závazek vůči otci splnil, a proto si již mohl začít plnit své sny. 

První zkušenosti

Do Afriky se vydal poprvé a „na zkoušku“ hned po dokončení studií. V jihoafrickém přístavu Port Elizabeth se vylodil 17. května 1872. Nejprve se živil jako lékař bohatých Evropanů, poté léčil chudé zaměstnance diamantových dolů v Kimberley. V březnu 1873 se přidal k dvouměsíční lovecké výpravě ke kmeni Bečuánců (dnešní Botswana). Sbíral různé trofeje a kupoval výrobky domorodců. Do Afriky se vrátil ještě tentýž rok, a to 3. listopadu 1873, s cílem získat další etnografický materiál. Jeho první expedice vedla přes východní okraj pouště Kalahari a přes Šošong, hlavní sídlo bečuánského kmene Bamangwanů. Zpět do Čech se vrátil 7. dubna 1874. 

Další úspěchy a neúspěchy

Mezi březnem 1875 a listopadem 1877 uskutečnil další expedici, která ale neskončila příliš úspěšně. Holub prozkoumal řeku Zambezi, vytvořil první mapu Viktoriiných vodopádů a navštívil Šešeke, hlavní sídlo kmene Loziů. V peřejích Zambezi však jeho plavidlo ztroskotalo, čímž přišel o několik domorodých veslařů, cestovní deníky a část cenných sbírek. Proto se rozhodl vrátit zpět do Prahy, kde jej s jásotem vítaly davy lidí. Od roku 1879 přednášel o svých cestách, psal články, pořádal výstavy a zanedlouho vydal svůj první cestopis. Mezitím plánoval další výpravu. Těsně před odjezdem se stihnul oženit s osmnáctiletou Rosou Hoffovou, která uměla střílet z pušky a jezdit na koni. 

Ztroskotání na Zambezi
Ztroskotání na Zambezi | Zdroj: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Poslední cesta do Afriky

Nákladná třetí expedice podpořená veřejností i císařem měla za cíl zmapovat trasu přes celý kontinent od Kapského města až do Káhiry. Kromě novomanželů se jí zúčastnilo dalších 7 dobrovolníků, které si Holub vybral z celkem 700 zájemců. Výprava se dne 22. prosince 1883 vylodila v Kapském městě a trvala až do září 1887. Postupně došlo ke smrti, onemocnění a zranění většiny členů výpravy. Nevyhnuli se ani krvavému střetu s bojovným kmenem Mašukulumbů (Ilů). Život napadenému Holubovi zachránila jeho žena, která dva útočníky zastřelila. Když posléze onemocněl malárií i Holub a Rosa, výprava byla nucena skončit. 

Konec života

Po návratu Holub vydal druhý cestopis a pořádal v Praze a Vídni okázalé výstavy, kterých se zúčastnilo téměř 200 000 lidí. I přes velký zájem ale byly expozice prodělečné, proto začal své sbírky rozprodávat. Emil Holub zemřel 21. února 1902 na následky prodělaných tropických nemocí, ke kterým se ještě přidala rakovina.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama