Kryptidi nežili pouze ve vodě: Zde je výčet těch nejznámějších tvorů, jejichž existence není ničím podložena

Kryptidi nežili pouze ve vodě: Zde je výčet těch nejznámějších tvorů, jejichž existence není ničím podložena

Foto: waitandshoot / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Yetti je zřejmě nejznámějším suchozemským kryptidem. Nicméně dnes se zaměříme na ta zvířata, která běžně nemají humanoidní podobu. Někteří žijí v poušti, jiní v lesích. Původ mýtů o nich je stejně zajímavý jako v případě Yettiho či Lochneské příšery.

Velké kočky ve Spojeném království

Ačkoli divoké kočkovité šelmy jsou ve Velké Británii vzácnost (lépe řečeno tam žádné nežijí), vznikly legendy o velkých kočkách, které byly spatřeny ve volné přírodě. Předpokládá se, že se jedná o kusy chované nelegálně, kterým se podařilo utéci. Po dlouhém pátrání se skutečně našlo pár kočkovitých šelem, největším z nich však byl rys ostrovid, který se řadí mezi kočkovité šelmy střední, nikoli velké.

Svědci však vypovídají, že viděli pumy, velké černé kočky nebo pantery. Nutno dodat, že strach zkresluje velikost zvířete, a malá kočka blízko může mylně působit jako velká kočkovitá šelma v dálce.

Nejznámější případ je bezpochyby bestie z Exmooru. Ačkoli legenda vznikla v roce 1970, teprve až o třináct let později jí jistý farmář dal větší váhu, když tvrdil, že ztratil více než sto ovcí během jednoho čtvrtletí. Tyto ovce byly nalezeny s prokousnutým hrdlem. Z této bestie se stala taková senzace, že místní deník nabídl finanční odměnu tomu, kdo pořídí videozáznam této kočkovité šelmy.

Mnohdy to bylo značně nebezpečné, například když vášnivý lovec byl uvězněn dva dny ve své vlastní pasti. Nakonec se zjistilo, že ovce zakousával pes, a to díky otisku zubů.

Napůl zvíře, napůl člověk

Capelobo je tvor, který se předává z generace na generaci především v Brazílii. Jeho přezdívka capelobo vzniklo složením slov cape (znamená doslova zlomená kost) a portugalského lobo, což znamená vlk.

Reklama

V normální podobě vypadá jako kříženec tapíra a psa, ale více zdědil po tapírovi. Dokáže se však proměnit a vzít na sebe humanoidní podobu, nicméně obličej tapíra mu zůstává, někdy má dokonce hlavu psa, a také má zaoblené nohy. Pobíhá po lesích a je chlupatý. Podle legendy loví novorozeňata koček a psů. Je-li vyrušen člověkem, nemilosrdně ho zabijí, vypije všechnu krev a sní mozek. Jeho zvuky jsou podobné lidskému křiku, tím někdy sám naláká člověka do lesa.

Dokáže být poražen jen jediným způsobem, a to střelbou do pupíku. Také se říká, že s určitým věkem se někteří lidé mění na toto monstrum.

Jedna z možných podob
Jedna z možných podob Capeloba. | Zdroj: AI - umělá inteligence

Mongolští červi smrti

Mongolská legenda vypráví příběh o obřích červech. V mongolštině se jim říká olgoj-chorchoj, což v doslovném překladu znamená červ tlustého střeva, či červ v tlustém střevě.

U těchto červů je taková zajímavost, že nikdo neviděl nic podobného, ale všichni věří, že existují. Dokonce podali jeho popis, který zněl: velký červ. Když jim byl předložen exemplář hroznýše tatarského, svědci si byli jisti všichni do jednoho, že se jedná o tohoto červa.

Tehdejší mongolský premiér též červa popsal, a sice slovy, že má tvar klobásy a je asi dvě stopy dlouhý, nemá nohy, nemá hlavu a jeho dotek způsobuje okamžitou smrt. Podle jednoho spisovatele, který ho popsal, prý žije v nejvyprahlejších oblastech západní Gobi. Sám spisovatel však byl velmi skeptický v otázce existence tohoto tvora.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama