V roce 1961 zmizel Michael Rockefeller. Co skrývá Papua Nová Guinea?

V roce 1961 zmizel Michael Rockefeller. Co skrývá Papua Nová Guinea?

Foto: Prof. A.A. (August Adriaan) Pulle (photographer)/ Creative commons, CC-BY, https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/legalcode.cs

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Michael Clark Rockefeller pocházel z velmi zámožné miliardářské rodiny. Šťastný život mu ale osud nenadělil. V roce 1961 při plavbě na lodi v oblasti Papui Nové Guiney zmizel. Dodnes není známo, co se s ním stalo.

Nešťastná plavba jej potkala, když mu bylo pouhých 23 let

Michael Rockefeller byl synem pozdějšího amerického viceprezidenta Ameriky Nelsona Rockefellera. I přesto, že žil v prakticky nejbohatší rodině na světě, pilně se věnoval svému vzdělání. Toužil po tom, něco světu skutečně dokázat. Osudnou mu však byla již ve velmi mladém věku výprava na Novou Guineu. Chtěl pouze doplnit sbírku amerického muzea, ve které byl správcem. Přitom nevěděl, že jede na smrt.

3 míle od břehu, a přesto se nedokázal zachránit. Tedy asi. Celý tento příběh je totiž podložen hned několika spekulacemi. Ví se pouze to, že na tři metry dlouhé kánoi spolu během bouřky pluli Rockefeller a antropolog René Wassing. Silná bouře jakékoliv jejich další plány překazila. Motor vypověděl službu a zachránit je nedokázala ani dvojice mužů, která jim plavala na pomoc.

Co se s Michael Clarkem Rockefellerem po ztroskotání skutečně stalo zůstává nevyřešenou záhadou. Žádné důkazy totiž nikdy nebyly objeveny. My se alespoň můžeme podívat na některé z variant, které připadají v úvahu.

Rockefeller mohl jednoduše zemřít během plavání

Začneme nejstarší a dlouhé roky také nejvíce uvěřitelnou variantou. Oba z mužů se přesunuli na svůj záchranný člun. Protože ale nechtěli opustit hodnotný majetek, snažili se navrátit zpět do kánoe. Tedy alespoň Rockefeller. Ten se po dvou vyčerpávajících dnech na člunu rozhodl plavat ke břehu. Břeh byl však vzdálen více než 20 kilometrů. Vždy se tak předpokládalo, že Rockefeller zemřel na vyčerpání. Přikláněl se k tomu i sám Wassing, který byl nakonec zachráněn.

V jižním Pacifiku se tehdy rozjela obrovská pátrací akce, která na tomto území dodnes neměla obdoby. Do hledání se zapojilo tisíce lidí. Rockefellera hledaly nejenom lodě, ale také helikoptéry. Avšak bez úspěchu. Tělo Rockefellera se nikdy nenašlo a Michael byl v roce 1964, 3 roky po svém zmizení, prohlášen za mrtvého.

Reklama

Existuje i další, o něco drastičtější varianta

Zdánlivě uzavřený případ je nevyřešenou záhadou, která láká nejednoho badatele. A tak vyšla na povrch další varianta. Rockefeller se měl, i přes obrovskou dálku, zvládnout dostat na břeh, kde však byl zajat a následně i zabit a sněden kanibaly. Nebo ne?

Nic není tak jasné, jak se na první pohled může zdát

8 let po jeho zmizení se objevila fotografie tamějšího kmene papuánských kanibalů spolu s mužem bílé pleti. Ten zuřivě pádloval. Nepříliš kvalitní obrázek a žádná další zpráva však i z této informace udělala jen další konspirační teorii.

Reklama
Reklama