Duchové sudetských Němců na nejstrašidelnějším místě v Čechách přinášejí bohatství

Duchové sudetských Němců na nejstrašidelnějším místě v Čechách přinášejí bohatství

Foto: unverdorben jr / Shutterstock

Aktualizováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Bílé průhledné postavy, které v různých uskupeních stojí či sedí ve starých dřevěných lavicích. Připadáte si, jako když jste vstoupili do jiného světa, do jiné dimenze. Tento pocit je ještě navíc umocněn opravdu katastrofálním stavem kostela, popisují temné místo svědkové.

Bílé průhledné postavy, které v různých uskupeních stojí či sedí ve starých dřevěných lavicích. Připadáte si, jako když jste vstoupili do jiného světa, do jiné dimenze. Tento pocit je ještě navíc umocněn opravdu katastrofálním stavem kostela, popisují temné místo svědkové.

V kněžišti je staré dřevěné lešení, které podpírá krásný modrý strop s velkými hvězdami, zbylé rámy po vyřezaných oltářních obrazech, polozbořený strop nad kostelní lodí o kůru ani nemluvě. A přeci, společně s postavami „duchů dávných farníků“ je ten kostel opravdu výjimečně krásný, píše portál Christnet.eu.

Starobylá Luková s rozpadajícím se kostelem

Mezi několika krásnými vesničkami Manětínska leží velmi stará obec Luková, jejíž dominantou je kostel sv. Jiří, regotizovaná středověká stavba. Ves najdete 5,5 km severozápadně od Manětína v údolí mezi Domašínskou a Mezínskou horou. Nemá výraznou sídlištní podobu, je však zdaleka viditelná. První zmínka o obci je v zakládací listině kladrubského kláštera z roku 1115.

Památka na spadnutí

Vsi dominuje kostel sv. Jiří na návrší, který byl již v roce 1352 farním, prošel několika přestavbami. Po požáru v roce 1796 byl opraven a v letech 1854-1858 přestavěn ve směsi novorománského a gotického slohu. Ačkoliv je kostel chráněn jako kulturní památka České republiky, je v havarijním stavu.

Reklama
Žalostný stav kostela sv. Jiří v Lukové, rok 2015. Fotka od unverdorben jr / Shutterstock

Sochy duchů dle živých

Slávu lukovskému kostelu přinesly unikátní sochy, které vytvořili studenti v roce 2012 z látek napuštěných sádrou. Představují postavy sudetských Němců, kteří ve vesnici dříve žili. Každá socha byla vytvářena na živých lidech. Díky této neobvyklé výzdobě má kostel šanci, že se díky své popularitě dočká dalších nutných oprav.

Straší tam, ale strašidla to nejsou

Kostel byl původně postaven v roce 1352 a má bohatou historii. Stavba byla v průběhu staletí mnohokrát téměř zničena požáry a v roce 1968 se při pohřební mši částečně zřítila střecha. Po této události nabyli věřící přesvědčení, že v kostele straší, a odmítli do něj vstoupit; v důsledku toho byla budova vykradena zloději a stala se obětí vandalismu. To vše se změnilo v roce 2012, kdy student Západočeské univerzity v Plzni Jakub Hadrava dostal nápad, jak do kostela opět nalákat návštěvníky: soubor 30 soch duchů sedících v lavicích se skloněnou hlavou. Dnes se do „kostela duchů" (který je pro veřejnost otevřen každou sobotu odpoledne) sjíždějí turisté, aby se vyfotografovali a dokonce si mezi nehybnými přízraky poseděli při modlitbě.

Univerzitní práce mění realitu

Neotřelá instalace je dílem mladého umělce Jakuba Hadravy, který zde umístil svoji bakalářskou práci pod názvem „Má smysl“ a přijal tak výzvu prof. Beránka, aby sochařsky reagoval na opuštěné kostely a vdechl jim tak nový život. Díky Jakubu Hadravovi se sláva kostela mezitím rozšířila nejen doma, ale i v zahraničí. Jezdí sem fotografové nejen z Evropy, ale i z Japonska a USA. Reportáž a fotografie z kostela byly zveřejněny v několika světových denících či serverech, například v Insider, Condé Nast Traveler, který kostel dokonce zařadil mezi 43 nejstrašidelnějších míst na světě!, Lonely Planet a další.

Věříme, že díky „duchům“ Jakuba Hadravy se kostel nakonec určitě podaří zachránit. 

Reklama
Zdroje článku:
Reklama