Žáci 6. třídy mají přehled o mořích, oceánech i zeměpisných pojmech. Poměřte s nimi síly v našem kvízu

Žáci 6. třídy mají přehled o mořích, oceánech i zeměpisných pojmech. Poměřte s nimi síly v našem kvízu

Foto: Jeanette Virginia Goh / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Zeměpis je předmětem, ve kterém se žáci učí o planetě Zemi. Probírána jsou například hlavní města nebo jednotlivé zeměpisné pojmy. Zkuste náš kvíz a zjistěte, co si z 6. třídy pamatujete.

Voda pokrývá planetu Zemi z více než 70 %

V šesté třídě se žáci učí například o pojmech, které se týkají vody kolem náš. Vysvětleny jsou tak pojmy jako oceán, průliv, záliv nebo poloostrov. Jak moc se v těchto pojmech vyznáte? Žáci 6. třídy by je měli znát na jedničku.

Moře a oceány pokrývají asi 71 % celého povrchu planety Země. Oceán můžeme definovat jako obrovské množství kapaliny, která se nachází na povrchu vesmírného tělesa. Může se ale jednat také o vodu, která se nachází pod některou z jeho vrstev. V takovém případě pak hovoříme například o ledu. 

Čeští turisté rádi jezdí k Jaderskému moři

Na Zemi se nachází čtyři hlavní oceány. A sice Tichý, Atlantský, Indická a Severní ledový oceán. Okraje jednotlivých oceánu jsou tvořeny moři. Moře můžeme definovat jako velkou plochu zpravidla slané vody, která je spojena se světovým oceán. Zároveň se do něj vlévají řeky. Česká republika je vnitrozemským státem, nenachází se zde tak žádné moře. Nejbližším mořem, které je vzdušnou čarou vzdáleno necelých 300 km, je Baltské moře v Polsku. Českými turisty je pak oblíbené Jaderské moře v Chorvatsku či Jónské moře v Itálii. Jenom v roce 2021 bylo Chorvatsko navštíveno více než 700 tisíci českých turistů.

 

Reklama
Zdroj článku:
Reklama