KVÍZ: Turbulentní a divoké 20. století vytvořilo náš dnešní svět

KVÍZ: Turbulentní a divoké 20. století vytvořilo náš dnešní svět

Foto: Everett Collection / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Dvacáté století nebylo vždy veselé: dvě světové války, soupeření velmocí, ale také bezprecedentní rozvoj vědy a techniky i kulturní fenomény, které se staly opravdovou klasikou.

Svět v plamenech

Do dvacátého století vstoupil svět v době, která se mnohým jevila jako dokonalá. Později se pro ni vžilo označení Belle Époque neboli „Krásná doba“ a lidé, kteří jí prožili, si života užívali plnými doušky. Lidé možná tušili, že jednou skončí, jen málokdo si ale uměl představit do jaké katastrofy se svět řítí.

Čtyři roky první světové války změnily vnímání světa i toho, čeho je člověk schopen. Byly přitom bohužel ale pouhým začátkem. Druhá světová válka tu první prakticky ve všem překonala a posunula hranice lidské krutosti. Ani její konec neznamenal klid, právě naopak. Po téměř celou polovinu dvacátého století visel nad světem Damoklův meč v podobě nově vynalezených jaderných zbraní. Nebuďme ale jen negativní, dvacáté století přineslo i mnoho vskutku úžasných věcí.

Malý krok pro člověka…

Pokud byste měli vybrat jediný okamžik, který symbolizuje 20. století, pro mnoho lidí by to byla chvíle, kdy Neil Armstrong poprvé vstoupil na povrch Měsíce: lidstvo se odpoutalo od své domovské planety. Rozvoj vědy a techniky je obecně jednou z oblastí, ve kterých bylo dvacáté století jedinečné. V roce 1903 bratři Wrightové poprvé dokázali s letadlem těžším než vzduch uletět několik metrů a o pouhých 66 let později se člověk procházel po Měsíci.

Neil Armstrong poprvé vstoupil na povrch Měsíce
Neil Armstrong poprvé vstoupil na povrch Měsíce | Zdroj: Oleg_Yakovlev / Shutterstock

V průběhu dvacátého století pokročila (možná ne všude, ale ve velké části světa) medicína tak, že dnes považujeme smrt v mladém věku za něco výjimečného. Rozvoj výpočetní techniky v době po druhé světové válce změnil způsob, jakým pracujeme nebo si hrajeme, a nástup internetu dokončil propojení světa tak, jak jej známe dnes.

Jaké bylo 20. století?

Dnes nás od této doby dělí již celé čtvrtstoletí a my si již dnes můžeme dovolit je hodnotit, byť většina z nás asi není profesionálními historiky. Dvacáté století bylo kruté jako žádné jiné, přineslo ale současně pro ohromné množství lidí nárůst životní úrovně, který nemá v historii lidstva srovnání. Jak tedy 20.století hodnotit?

Reklama

Především je třeba si uvědomit, že žádné jednoznačné hodnocení neexistuje. Miliony a miliardy lidí žili ve dvacátém století své životy, každý jinak a s jiným výsledkem i pocity. Spíše než hodnocení je proto pochopení celého století, pokud možno v celé jeho komplexnosti. Jak jste na tom se znalostmi vy?

 

Reklama
Zdroj článku:
Autorský text
Reklama