Chorvatské skvosty, které pamatují Říši římskou aneb Naplánujte si výlet, když pláž už bude nuda

Chorvatské skvosty, které pamatují Říši římskou aneb Naplánujte si výlet, když pláž už bude nuda

Foto: Dudlajzov / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Na tento kout jihovýchodní Evropy a chorvatskou půdu si kdysi činilo nárok mnoho říší - starořečtí kolonisté, římské legie, byzantští císaři, benátští obchodníci i habsburští správci. Slovanští Chorvati poprvé přišli do dnešního Chorvatska mezi 6. a 7. stoletím našeho letopočtu. V té době patřilo Chorvatsko k Římské říši jako provincie Illyricum (později Panonie a Dalmácie).

Po rozpadu Západořímské říše v 5. století si oblast na 50 let podrobili Ostrogóti, než byla začleněna do Byzantské říše. V průběhu staletí Chorvaté přečkali zásahy různých nájezdníků, císařských vládců i bouřlivý svazek se sousedními Uhrami. 

Díky své bohaté historii, rozmanité geografii a jedinečným kulturním tradicím nabízí Chorvatsko návštěvníkům skutečně nezapomenutelné zážitky z dovolené. Přiblížíme vám tři historická místa, kam můžete zajet a pokochat se ohlédnutím do dob římských vládců.

Amfiteátr v Pule

Přežil uplynulé dva tisíce let v poměrně zachovalém stavu. Ještě dnes se prohlídek amfiteátru v chorvatském městě Pula na jižní špičce poloostrova Istria může bez problémů najednou zúčastnit až 5000 lidí. Vedle Kolosea v Římě a El-Džem v Tunisku patří k nejzachovalejším. 

Pula Arena, jak se amfiteátru přezdívá, byla postavena v prvním století našeho letopočtu za vlády císařů Augusta, Klaudia a Vespasiána. Stavba byla dokončena kolem roku 81 n.l. a měla kapacitu 20 000 diváků. Amfiteátr sloužil k pořádání gladiátorských her, zvířecích soubojů a dalších „zábavných“ představení pro obyvatele Puly a okolí. Amfiteátr byl v provozu až do 5. století n.l., kdy byly tyto hry zakázány. Během středověku sloužila příležitostným slavnostním soubojům a slavnostem, v 16. století se dokonce zvažovalo její rozebrání a přesun do Benátek.

Reklama

„Dneska je amfiteátr v Pule jednou z nejatraktivnějších turistických destinací v Chorvatsku. Amfiteátr je otevřen pro veřejnost každý den kromě 1. ledna a nabízí možnost prohlédnout si jeho impozantní architekturu, podzemní chodby, kde se nachází expozice archeologického muzea, nebo si posedět na kamenných tribunách a představit si atmosféru starověkých her,“ prezentuje památku Atlas památek. Konají se zde různé kulturní akce, jako jsou koncerty, opery, balety, filmové festivaly nebo divadelní představení.

Kostel sv. Donáta v Zadaru

Přístavní město Zadar na břehu Jaderského moře vzniklo v místě římské osady, která zde byla založena v 1. století před naším letopočtem. Podle encyklopedie 1000 divů světa místní legenda praví, že i nejstarší místní kostel vznikl z bývalého římského chrámu.

V 9. století prý mniši přestavěli bývalý Junonin chrám na křesťanský kostel, aby vymýtili pohanství. Pro tuto verzi svědčí i skutečnost, že středová část budovy působí spíše statným římským dojmem než lehce a vznosně, jak je zvykem u křesťanských náboženských staveb. Připojeny jsou vysoké, půlkruhové apsidy připomínající bašty, budova má jen několik malých oken a vypadá spíše jako pevnost.

Historické centrum města Trogir

V Dalmácii po sobě zanechaly stopy mnohé kultury. Chorvatské město Trogir není žádnou výjimkou. Bylo založeno Řeky, kteří ho nazývali Traugurion, v roce 56 př. n. 1. byl Trogir římský, v katolickém Chorvatsku byl od roku 1062 do roku 1822 sídlem biskupa.

Z této poslední epochy se samozřejmě dochovalo největší množství stavebních památek. Patří mezi ně katedrála (založena ve 13. stol., dokončena teprve v 16. stol.), menší, ale již z 9. století pocházející kostel sv. Barbory i další kostely a šlechtické paláce ze 14. až 17. století a dvě tvrze z pozdního středověku. Na seznamu světového dědictví UNESCO je Trogir zanesen od roku 1997.

Reklama
Reklama