Kvíz: Zpívání u táboráku a hra na kytaru: Jaká je vaše znalost trampských evergreenů? Málokdo uhádne všech 10

Kvíz: Zpívání u táboráku a hra na kytaru: Jaká je vaše znalost trampských evergreenů? Málokdo uhádne všech 10

Foto: NDAB Creativity / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Kdo by si rád nezazpíval s přáteli u táboráku. Otestujte si, zda byste zvládli zpívat spatra nebo potřebujete zpěvník.

 Trampské písně se u nás těší stále velké oblibě. Znají je i lidé, které byste na víkend do přírody nedostali ani párem koní. Učí se ve školách v hudební výchově, občas zazní i z rádia. Dalo by se tedy říct, že je máme uložené hluboko v podvědomí. V našem kvízu si můžete ověřit, zda tomu tak skutečně je.

Okénko do historie trampingu

Trampové mají v našich končinách již více než stoletou tradici, ačkoli nutno podotknout, že pravých trampů je v Česku nyní skutečně hrstka. Samotný termín tramp k nám přišel z Ameriky, kde označuje de-facto bezdomovce, člověka, který neustále cestuje z místa na místo a vše, co potřebujet, nosí s sebou. Původní význam tohoto slova však jde ještě dál, a to k typu obchodní lodi, která se neřídila jízdním řádem, ale spíše potřebami obchodníků. I tramping, tak jak jej známe dnes, se tedy odehrával nejprve hlavně na řekách. Do lesa se přesunul až o něco později. Výraz tramp, jako označení pro sebe sama přitom trampové převzali začátkem 20. století z knihy Cesta od Jacka Londona, kde byl tento výraz použit. Trampové jsou tedy lidé, kteří touží po svobodě, volnosti a dobrodružství a rozhodně je nenajdete sedět na gauči před televizí s mobilem v ruce. S přírodou jsou totiž neodmyslitelně spjatí. 

Trampové jsou lidé, kteří touží po svobodě, volnosti a dobrodružství
Trampové jsou lidé, kteří touží po svobodě, volnosti a dobrodružství | Zdroj: Olena Kibryk / Shutterstock

K trampům samozřejmě patří i trampská píseň, která u nás byla původně vlastně přetextovanou americkou písní, netrvalo však dlouho a začaly vznikat melodie čistě autorské. Obsahově byla inspirována divokým západem a exotickými kraji. Ty nejznámější má v repertoáru snad každý, kdo někdy seděl u táboráku a objevil se někdo s kytarou.

Kvíz: Trampské písně

 

Reklama
Zdroje článku:
Reklama