Otestujte své znalosti chorvatského jazyka a blýskněte se na dovolené

Otestujte své znalosti chorvatského jazyka a blýskněte se na dovolené

Foto: Vitaly Krivchikov / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Chorvatsko je stále velmi oblíbenou destinací. Domluvit se v Chorvatsku není žádný problém. Některá chorvatská slovíčka nás ale mohou potrápit. Budete rozumět všem? 

Chorvatsko si získalo srdce mnohých z nás. A není se rozhodně čemu divit. Nádherná divoká krajina, romantická přímořská města, čisté jadranské moře, výborné jídlo a především srdeční lidé. Všechno to jsou charakteristiky, které k Chorvatsku neodmyslitelně patří. A také přesně ty, díky kterým je Chorvatsko tolik milované. 

Do Chorvatska nevede nijak dlouhá cesta, a kromě letadla tak můžete cestovat také vlakem, autobusem nebo autem. Další nespornou výhodou je také snadná komunikace v této zemi. Většina obyvatel, kteří žijí v turistických oblastech nebo pracují v cestovních ruchu, umí poměrně dobře český jazyk. Nemusíte tedy složitě studovat chorvatštinu, abyste se při své dovolené domluvili a objednali si například jídlo v restauraci, výlet nebo pohodlně nakoupili. 

Pro někoho ale může být příjemné znát alespoň několik základních slovíček, abyste mohli místním obyvatelům popřát pěkný den, poděkovat nebo poprosit. Některá slovíčka si už můžete také pamatovat ze svých předchozích dovolených v této nádherné destinaci. 

Připravili jsme si pro vás kvíz, který prověří vaše znalosti chorvatského jazyka. Můžete si vyzkoušet, zda se bez obav můžete pustit do konverzace s místními lidmi. Některá slovíčka budou velmi jednoduchá a bude je znát snad každý, kdo už někdy v Chorvatsku byl. Jiná slovíčka ale jsou poněkud záludná a zmatou i zkušené cestovatele. Jste zvědaví, jak jste na tom? Potom na nic nečekejte a pojďte si otestovat své znalosti. 

Kvíz máte za sebou. Jak jste dopadli? Až si příště v Chorvatsku objednáte své oblíbené jídlo, dostanete opravdu to, po čem toužíte? Pokud se vám příliš dobře nedařilo, nemusíte truchlit. Existuje velké množství online i tištěných konverzací, které vám pomohou. A v dnešní době nemůžeme zapomenout ani na skvělé online překladače, které nás zachrání před každou komunikační krizí na cestách. Pokud se do Chorvatska chystáte ještě letos, přejeme vám šťastnou cestu a mnoho krásných zážitků. 

Reklama
Zdroje článku:
Reklama