Uprostřed Tichého oceánu leží ostrov se zcela výjimečnými stavbami. Kde se tam vzaly a kdo je obýval - to jsou otázky, na které není jednoznačná odpověď

Uprostřed Tichého oceánu leží ostrov se zcela výjimečnými stavbami. Kde se tam vzaly a kdo je obýval - to jsou otázky, na které není jednoznačná odpověď

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Ostrov Malden je malý ostrov v Tichomoří, který je známý svými neuvěřitelnými a jedinečnými stavbami. Tyto stavby vzbuzují otázky ohledně jejich původu a historie. Kdo je postavil a kdo na ostrově žil, zůstává záhadou.

Historie záhadného ostrova

Nejstarší zdokumentované pozorování ostrova Malden Evropany bylo 25. března 1825 kapitánem Samuelem Bunkerem z velrybářské lodi Alexander z Nantucketu. V deníku pro tento den bylo ale uvedeno, že ostrov byl spatřen loděmi Sarah Ann z Londýna a Independence of Nantucket, což byly také velrybářské lodě, pod vedením kapitána Whippeye. Tyto záznamy mohou vysvětlit, proč se ostrov někdy nazýval "Ostrov nezávislosti" a že Bunker nebyl prvním Evropanem, který ostrov viděl, ale nemohl na něm přistát a odplul druhý den.

30. července 1825 ostrov opět viděl kapitán 7. Lord Byron, velící britské válečné lodi HMS Blonde. Byron se vracel z mise zpět do Londýna z města Honolulu, kde repatrioval ostatky mladého krále a královny Havaje. Ostrov byl pojmenován po navigátorovi Charlesi Robertu Maldenovi z Blonde, který ostrov spatřil a provedl krátký průzkum. Přírodovědec Andrew Bloxam a botanik James Macrae z Blonde se také účastnili průzkumu a zaznamenali svá pozorování. Je možné, že ostrov byl spatřen již v roce 1823 kapitánem Williamem Clarkem z velrybářské lodi Winslow.

Ostrov Malden byl součástí britské kolonie Gilbert a Ellice Islands v roce 1972 a později se stal součástí Republiky Kiribati, která vznikla v roce 1979. Spojené státy v minulosti nárokovaly suverenitu na základě Guano Act z devatenáctého století, ale později uznaly suverenitu Kiribati. 20. září 1979 se zástupci Spojených států a Kiribati setkali na atolu Tarawa v Kiribati a podepsali smlouvu o přátelství mezi svými dvěma národy (běžně známou jako Tarawská smlouva z roku 1979), která uznala suverenitu Kiribati nad Maldenem a dalšími třinácti ostrovními skupinami Line a Phoenix. Tato smlouva nabyla platnosti 23. září 1983.

Tajemství malé pevniny

Uprostřed Tichého oceánu se nachází ostrov Malden, který je známý svými výjimečnými stavbami. Tyto stavby však nejsou jen tak obyčejné, jak by se mohlo na první pohled zdát. Na ostrově Malden se nachází velké množství budov, které jsou neuvěřitelně staré a dosud nebylo možné přesně určit, kdy byly postaveny a kdo je obýval. Tyto budovy však lákají archeology a vědce z celého světa, kteří se snaží odhalit jejich tajemství.

Vědci se dosud neshodují, kdy přesně byly budovy na ostrově Malden postaveny. Někteří tvrdí, že budovy jsou staré tisíce let a byly postaveny původními obyvateli ostrova, zatímco jiní tvrdí, že jsou mnohem mladší a byly postaveny některými z pozdějších návštěvníků ostrova.

Reklama

I když se jedná o kamenné stavby, nebylo k jejich výstavbě zapotřebí velkého počtu osadníků, a odborníci se shodují, že stavby mohly postavit jen stovky lidí. Způsob opracování kamenů z těchto staveb není ale doposud znám. Tyto stavby sloužily pravděpodobně k náboženským účelům a k shromažďování.

Přestože neznáme přesné odpovědi na otázky týkající se historie staveb na ostrově Malden, víme, že tyto budovy představují jedinečný příklad architektury a historie, který stojí za pozornost. Tyto stavby nabízejí vhled do minulosti a námět k diskusi o tom, co můžeme o naší historii skutečně vědět a co se nám stále vzdaluje.

Operace Grapple

V roce 1956 si Spojené království v rámci operace Grapple vybralo ostrov Malden jako místo pro instrumentaci první série testů termonukleárních zařízení. Tyto testy se konaly mezi 15. květnem a 19. červnem roku 1957. Tři termonukleární zařízení byla odpálena z vysoké výšky a dosahovala výtěžnosti od 200 do 720 kt.

Několik významných osobností, včetně budoucího generálního guvernéra a prezidenta Fidži Ratu Sira Penaia Ganilaua, bylo pozváno k pozorování těchto testů. Britští představitelé odmítali používat označení „target island“ pro Malden.

Reklama
Reklama