„Během sebevraždy jsem se rozhodl žít": Přežil skok z mostu Golden Gate a teď zachraňuje zoufalé lidi

„Během  sebevraždy jsem se rozhodl žít": Přežil skok z mostu Golden Gate a teď zachraňuje zoufalé lidi

Foto: Airman 1st Class Nicolas Z. Erwin / Public domain, Wikimedia commons

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

25. září 2000 se devatenáctiletý Kevin Hines pokusil ukončit svůj život skokem z ikonického červeného mostu Golden Gate Bridge v San Francisku v Kalifornii. Dopadl do vody z výšky více než 220 metrů rychlostí 120 kilometrů za hodinu, roztříštil si tři obratle a jen o vlásek mu chyběly dva milimetry k přerušení páteře. Navzdory nepřízni osudu náraz jako zázrakem přežil…

Kevin byl adoptován ve věku devíti měsíců rodinou Hinesových ze San Francisca. Ačkoliv projevoval zájem o sport a herectví, bojoval s epilepsií, na kterou byl léčen medikamentem Tegretol. Tento lék, jak se později zjistilo, také potlačoval příznaky bipolární poruchy. Když ho Kevin přestal brát, projevila se u něj psychická nestabilita v plné síle, uvádí Psychalive.com.

Jeho duševní zdraví se postupně zhoršovalo. Po řadě tragických událostí v jeho osobním životě, včetně smrti jeho oblíbeného učitele herectví a rozchodu s přítelkyní, se Kevin rozhodl skoncovat se životem. Skok z mostu měl být rychlým a bezbolestným koncem…

Na mostě, ještě před skokem, ho nějaká žena požádala, zda ji může vyfotit. Vyhověl její prosbě, žena odešla a Kevin skočil. Během čtyřvteřinového pádu si však uvědomil, že udělal chybu a že chce žít.

„Kdyby se mě někdo zeptal, co se děje, určitě bych neskočil. Ale nikdo se nezeptal. Ani ta žena s foťákem.“

Po téměř smrtícím dopadu do vody, když si uvědomil, že stále žije, se v něm vzedmula silná vůle k životu. Přesto ho tíha oblečení neustále stahovala pod hladinu Sanfranciského zálivu. Doba, po kterou se snažil krátce vynořit, se mu zdála jako věčnost, lapal po dechu, jen aby se udržel při životě.

Najednou ucítil, jak ho zespodu zvedá nad vodní hladinu neobvyklá síla, která ho „nadnášela“ až do příjezdu pobřežní hlídky. Teprve později zjistil, jaká záhadná energie ho držela na hladině: podle očitých svědků podpíral jeho tělo až do příjezdu záchranného člunu - lachtan.

Reklama

„Pak se mi něco otřelo o nohy a já se bál, že je to žralok, který připlul mě sežrat. Pokusil jsem se ho udeřit v domnění, že mě kousne. To mořské zvíře (ať už to bylo cokoli) však jen kroužilo pode mnou a naráželo do mě,“ popsal Hines.

Jeho příběh vyvolal obrovský ohlas v médiích. Od té doby se Kevin stal motivačním řečníkem a propagátorem prevence sebevražd.

Po dlouhém procesu fyzické a psychické rehabilitace, s pomocí kněze a rodiny, se Kevin rozhodl věnovat svůj život prevenci sebevražd. Cestuje po světě, sdílí svůj příběh a bojuje za lepší povědomí a léčbu duševních onemocnění. Jeho cílem je ukázat, že i v nejtemnějších chvílích je život cenný a stojí za to ho žít.

„Přežil a začal nový život coby aktivista a řečník v oblasti prevence sebevražd.“

V průběhu let si pády z téměř 70 metrů vysokého mostu vyžádaly nespočet obětí, včetně 25 dalších, kteří téhož roku skočili před Hinesem. On však nezemřel a při pohledu zpět si vzpomíná, že mu pomohly tři věci: modlitba, kterou si řekl cestou dolů, lachtan pod ním, který mu zabránil potopit se, a tým pobřežní stráže, který rychle zareagoval. Říkejme tomu osud nebo štěstí - zdá se, že síly působily tak, že Hines zůstal naživu, aby mohl vyprávět svůj příběh a inspirovat ostatní, aby si navzdory problémům zvolili život.

Jeho vyprávění o tehdejší události i jeho mnohá motivační videa můžete shlédnout na internetu, taktéž je velice zajímavý dokument The Bridge (Most) o zoufalých lidech, kteří si vybrali červený Zlatý most k odchodu z tohoto světa.

„Poznal jsem, že bez ohledu na míru bolesti, kterou zažíváte, sebevražda nikdy není řešením našich problémů," řekl Hines, který je nyní inspirativním řečníkem, oceňovaným filmařem a bojovníkem za duševního zdraví. Hines a jeho manželka Margaret provozují 24hodinovou linku krizové textové podpory. Do loňského září se jim podařilo zachránit 500 osob, které se nacházely v bezvýchodné situaci, která by pravděpodobně vyústila v ukončení jejich životů, napsal web Pobřežní stráže Ministerstva pro vnitřní bezpečnost Spojených států.

Reklama
Reklama