Jack Rozparovač: Sériový vrah viktoriánského Londýna – záhadný fantom, který nebyl nikdy dopaden

Jack Rozparovač: Sériový vrah viktoriánského Londýna – záhadný fantom, který nebyl nikdy dopaden

Foto: BigAlBaloo / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Kdo nikdy neslyšel o záhadném vrahovi, který bloudil temnými londýnskými uličkami v 19. století a za své oběti si zásadně vybíral prostitutky? Pojďme se podívat na jeden z doposud nevyřešených případů jménem Jack Rozparovač.

Jack Rozparovač dodnes patří k nejznámějším neodhaleným sériovým vrahům v historii, který řádil v Londýně ve čtvrti Whitechapel v roce 1888. Tato čtvrť byla po celé 19. století známá svou vysokou kriminalitou a velkým počtem prostitutek, které si Jack vybíral za své oběti.

Modus operandi

Počty možných obětí Jacka Rozparovače se značně liší. Prokazatelně mu je připisováno pět brutálních vražd. Číslo se však mohlo vyšplhat až k 11 usmrceným ženám. Připišme mu tedy pět zavražděných žen, jejichž těla byla brutálně zohavena. Jejich jména jsou Mary Ann Nichols, Annie Chapman, Elizabeth Stride, Catherine Eddowes a Mary Jane Kelly a všechny pracovaly jako prostitutky v londýnských ulicích ve Whitechapelu. Vrah svým obětem nejdříve prořízl hrdlo a poté zohavil jejich mrtvolu tím, že jejich těla rozpáral. U některých žen byly dokonce odstraněny vnitřnosti, a to tak odborně, že se vyšetřovatelé domnívají, že vrah musel mít anatomické a chirurgické znalosti.

Vyšetřování a záhadné dopisy

Sérii vražd nejdříve vyšetřovalo kriminální oddělení ve Whitechapelu, později se přidal i samotný Scotland Yard. V této době na policejní stanici dorazilo i několik dopisů, které vyšetřovatelům údajně poslal samotný Jack Rozparovač. Písmo dopisů je velice neúhledné, často psané červeným inkoustem a potřísněné krví. Jack se v nich vychloubá a provokuje policii, aby ho dopadla. Mnoho z těchto dopisů je označeno „From Hell“ neboli „Z Pekla“. Dodnes však nebyla pravost těchto dopisů objasněna.

Možní podezřelí

Kdo je tedy onen záhadný Jack Rozparovač? Podezřelých měli policisté hned několik. Už v 19. století se snažili vytvořit psychologický profil vraha a domnívali se, že vrahem je muž střední postavy, okolo 35 let, s knírkem. Nejznámějším jménem, které bylo s vraždami spojováno, byl princ Albert Viktor, syn tehdejšího následníka trůnu. Historikové však dnes již prokázali, že princ v době vražd pobýval ve Skotsku. Za nejčastějšího pachatele je považován psychicky nemocný Aaron Kosminski, na kterého sedělo hned několik důkazů. Ve hře byl ale i řezník Charles Allen Lechmere nebo psychopatický násilník James Kelly.

Inspirace pro Sherlocka Holmese

Jedním z podezřelých se měl údajně stát i spisovatel sir Arthur Conan Doyle, který vytvořil postavu slavného detektiva Sherlocka Holmese. Spisovatel studoval medicínu a měl velké znalosti v oblasti kriminalistiky… Nikdy však nebylo prokázáno, že by byl s vraždami nějak spjat. Inspirovat ho však mohly při tvorbě napínavých detektivních příběhů.

Až do dnešních dní tedy stále nevíme, kdo byl oním Jackem Rozparovačem. Jeho záhada ani po více jak 100 letech není rozluštěna kvůli nedostatku tehdejší dokumentace a forenzních metod. I přesto je mezi lidmi stále velký zájem o tajemného Jacka Rozparovače. Bude vůbec někdy jeho identita odhalena?

Reklama
Zdroje článku:
Reklama