Bedřich Smetana byl skvostný skladatel. Jeho osobní život byl ale jedna velké tragédie

Bedřich Smetana byl skvostný skladatel. Jeho osobní život byl ale jedna velké tragédie

Foto: Public domain, Wikimedia commons

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Bedřich Smetana byl český hudební skladatel, který je všeobecně považován za jednu z největších osobností klasické hudby. Zatímco jeho skladby se vyznačují citovou hloubkou a krásou, jeho osobní život byl naproti tomu spíše tragédií.

Hluchý skladatel

Smetana se narodil v roce 1824 ve městě Litomyšl (Leitomischl) na území dnešní České republiky. Již v raném věku projevil hudební nadání a začal komponovat. Ironicky vůči jeho hudebnímu nadání však byl Smetanův osobní život poznamenán tragédií. Jedním z nejvýznamnějších problémů, kterým Smetana čelil, byla jeho hluchota. Již ve dvaceti letech začal ztrácet sluch a ve 44 letech ohluchl úplně. Tato ztráta měla hluboký dopad na Smetanův život a kariéru, protože již nebyl schopen slyšet své vlastní skladby ani skladby jiných hudebníků. Navzdory tomuto strádání Smetana pokračoval v komponování a dirigování a k poslechu hudby používal ušní trubku. Věnoval se také psaní hudebních kritik a jeho recenze a články mu pomohly prosadit se jako přední osobnost české hudební scény.

Tvorba a zásluhy

Smetanovým nejslavnějším dílem je cyklus šesti symfonických básní Má vlast, který byl inspirován historií a folklórem českého národa. Toto dílo je považováno za mistrovské dílo české nacionalistické hudby a dodnes je hojně prováděno a uctíváno.

Kromě svých skladeb se Smetana významně zasloužil také o rozvoj hudebního školství v České republice. Založil Pražskou konzervatoř, která se stala přední institucí pro studium hudby v regionu.

Osobní život

I přes mnohé úspěchy byl však Smetanův osobní život taktéž tragický. Trápily ho finanční potíže a osobní zmatky a nakonec v roce 1884 ve věku 60 let zemřel v psychiatrické léčebně. I přes těžkosti, s nimiž se potýkal, zůstává Bedřich Smetana oblíbenou osobností světa klasické hudby. Jeho skladby jsou oslavovány pro svou krásu a citovou hloubku a jeho přínos k rozvoji české národní hudby je stále uznáván a oceňován. Byl to skvělý skladatel, jehož osobní život bohužel nepatřil k nejšťastnějším.

Portrét Bedřicha Smetany.
Portrét Bedřicha Smetany | Zdroj: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Vztahy a rodinný život

Kromě boje s hluchotou a finančními potížemi čelil Smetana také osobním problémům ve vztazích a v rodinném životě. Byl dvakrát ženatý a měl šest dětí, ale obě jeho manželství byla plná obtíží.  Jeho první manželka Kateřina byla jeho dětskou láskou a byli manželé přes deset let. Zemřela na tuberkulózu v roce 1859, což Smetanu velmi zasáhlo. Po smrti se Smetana přestěhoval do Švédska ke své druhé ženě Bettině, ale i jejich manželství bylo bouřlivé. Kromě toho mu také umřely tři dcery – Bedřiška, Ludmila a Vlasta.

Reklama

Smetanovy osobní potíže ještě zhoršovalo jeho duševní zdraví. Trpěl depresemi a úzkostmi a tyto problémy ještě zhoršovala jeho hluchota a finanční potíže. V pozdějších letech svého života byl umístěn v psychiatrické léčebně, kde v roce 1884 zemřel. Navzdory těmto problémům se Smetanově hudbě nadále dařilo. Jeho skladby se dodnes hojně hrají a Smetana a je uznáván jako jedna z největších osobností klasické hudby. Zvláště významný je jeho podíl na rozvoji české národní hudby a jeho dílo má trvalý vliv na hudební dědictví země.

Závěr

Závěrem lze říci, že Bedřich Smetana byl vynikající skladatel, jehož osobní život byl bohužel poznamenán tragédií. Jeho hluchota, finanční potíže a psychické problémy přispěly k jeho obtížné a bouřlivé existenci. Jeho talent a oddanost hudbě mu však umožnily vytvořit některé z nejkrásnějších a emocionálně nejsilnějších skladeb své doby a zůstává milovanou a vlivnou osobností ve světě klasické hudby.

Reklama
Reklama