6 překvapivých faktů o Machu Picchu, o kterých jste možná ještě neslyšeli

6 překvapivých faktů o Machu Picchu, o kterých jste možná ještě neslyšeli

Foto: christopher babcock / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Na následujících řádcích se dozvíte nečekané zajímavosti o starobylých ruinách incké civilizace, která vznikla pod vrcholy peruánských And v 15. století našeho letopočtu.

Každý stavební kámen byl ručně opracován a následně umístěn tak, že k sobě jeden na druhý těsně přiléhal. Vše bez použití malty či jiných pojivových materiálů.

Kdyby v 15. století byly používány jeřáby, bagry a další stroje, nezněl by první fakt nijak překvapivě. Ale nic takového v této době neexistovalo. Pochopitelně mohla být použita tažná síla dobytka, avšak podle tehdejšího vládce a zakladatele města Machu Picchu v jedné osobě, Pachacúteca Yupanquia, by došlo k dehonestaci domestikovaných zvířat.

Tím pádem byl každý pečlivě opracovaný kámen jeden po druhém umístěn na vrcholu Svatého údolí pomocí lidské síly, podobně jako ve starověkém Egyptě při stavbě pyramid.

Nejvyšší bod Machu Picchu dosahoval neuvěřitelné nadmořské výšky 2430 metrů!

Pokud jste někdy vyrazili na túru na nejvyšší vrchol České republiky, Sněžku, možná se vám po jeho zdolání hůře dýchalo. V případě, že se chystáte navštívit zbytky po někdejším velkolepém městě, připravte se však na mnohem vyšší převýšení, jež by se u zranitelnějších jedinců mohlo projevit nepříjemnou nevolností. Raději se před cestou poraďte se svým ošetřujícím lékařem!

Machu Picchu patří mezi sedm nových divů světa a je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO

V roce 2007 bylo Machu Picchu zvoleno jedním z nových sedmi divů světa. Když ho v roce 1911 objevil americký badatel, Hiram Bingham, předpokládal, že se jedná o pouhé „ztracené město“. Opak byl však pravdou. V blízkém okolí nalezl několik farmářských rodin původních obyvatel, kteří o existenci Machu Picchu věděli dávno předtím, než se stalo světovou památkou.

Říše Inků, původních obyvatel Machu Picchu, patřila k jedněm z největších v rámci předkolumbovské Ameriky. Zahrnovala Argentinu, Bolívii, Chile a Ekvádor.

Reklama

V době svého největšího rozkvětu byla říše Inků přezdívána „páteří And“, neboť ohromná nebyla jen svou rozlohou, ale také počtem obyvatel. Vládce Inca panoval více než 20 milionům lidí současně! Stoleté trvání dynastie Inca ukončili v roce 1533 španělští conquistadoři.

Zákonem chráněné lamy stále brázdí pastviny Machu Picchu

Své důležité postavení měly mimo panovníka i lamy, které byly ceněny pro svou kvalitní vlnu i výkaly bohaté na živiny, jimiž se hnojily veškeré plodiny.

Existuje více turistických cest, po kterých lze dojít k Machu Picchu

Pokud plánujete navštívit starobylé Machu Picchu, nemusíte se vydat pouze známou inckou stezkou, ale také stezkou Inca Quarry Trail, která vás provede přes významné archeologické lokality až na vrchol And, odkud se vám naskytne pohled na starobylé ruiny.

Reklama
Reklama