Antoine de Saint-Exupéry a jeho záhadná smrt. Dozvíme se někdy, co přesně se stalo?

Antoine de Saint-Exupéry a jeho záhadná smrt. Dozvíme se někdy, co přesně se stalo?

Foto: Public domain, Wikimedia commons

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Když se autor Malého prince v roce 1943 nevrátil z průzkumného letu v jižní Francii, bylo velkou záhadou, co se vlastně stalo. Tato záhada nebyla dodnes vysvětlena.

Antoine de Saint-Exupéry se narodil 29. června 1900 v Lyonu ve Francii a je známý především díky svým spisům, z nichž některé se zabývají leteckou tematikou, jako například vítr, písek a hvězdy, a jiné, jako Malý princ, jsou rozmarné a lyrické. Co se stalo se slavným spisovatelem a průkopníkem letectví, který zmizel během druhé světové války, když letěl na průzkumnou misi pro spojenecké síly?

Saint-Exupéry byl zkušeným letcem

Antoine de Saint-Exupéry je známý především jako spisovatel. Ale Saint-Ex, jak mu říkali přátelé, byl však také vynikajícím letcem, který dlouhá léta létal jako obchodní pilot a byl průkopníkem leteckých poštovních linek po celé Evropě, Africe a Jižní Americe. Když v roce 1939 vypukla válka, vstoupil do francouzského letectva a létal na průzkumné mise až do vynuceného příměří Francie s Německem v roce 1940. Po několika letech strávených ve Spojených státech se nakonec znovu zapojil do války jako pilot, přestože měl osm let za hranicí povoleného věku.

Záhadné zmizení 

V roce 1943 byl přidělen ke své bývalé jednotce k létání na neozbrojených letounech P-38 Lockheed Lightning. P-38 byl však mnohem složitější letoun, než na jaký byl zvyklý, a při své druhé misi havaroval po poruše motoru. Incident měl za následek osmiměsíční uzemnění. Během přestávky francouzský generál Charles de Gaulle očernil jeho jméno a obvinil Saint-Exe z podpory nacistů. 

Antoine už tak trpěl depresemi v důsledku zdravotních problémů a po tomto obvinění upadl do ještě většího zoufalství. Jeho duševní i fyzické zdraví, které bylo ještě více podlomeno velkým množstvím alkoholu, se v průběhu několika měsíců výrazně zhoršilo, ale přesto byl nějakým způsobem přijat zpět do služby. Dne 31. července 1944 v 8:45 ráno Saint-Ex odstartoval z Korsiky, a už ho nikdo nikdy nespatřil.

Saint-Exupéry a Marcel Peyrouton (francouzský generální rezident) v Tunisu 1935.
Saint-Exupéry a Marcel Peyrouton (francouzský generální rezident) v Tunisu 1935 | Zdroj: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Co se tehdy stalo

Nikdo doteď přesně neví, proč se pilot už nevrátil. Existuje samozřejmě několik možností, žádná z nich se však nikdy nepotvrdila. Nikdy nebylo nalezeno jeho tělo ani ho už nikdy nikdo neviděl.

Reklama

Sestřelen

Když byl svět ve válce a Saint-Ex létal v horkých zónách, mnozí se domnívali, že když se nevrátil, bylo to proto, že byl sestřelen. Pouhých osm dní předtím se při sběru zpravodajských informací o německých jednotkách setkal s letkou nepřátelských letadel. Zatímco tato konkrétní flotila se rozhodla na něj nestřílet, je docela možné, že 31. července narazil na jiné letce, kteří se rozhodli jinak.

Ztratil kontrolu nad letadlem

Saint-Ex měl nepopiratelnou vášeň pro létání, ale měl také pověst nedisciplinovaného pilota, který si při létání četl knihy a neměl příliš trpělivosti pro složitosti letadla. V době svého zmizení měl za sebou již několik vážných havárií. Při jedné z havárií v roce 1935 uvízl na čtyři dny v Libyjské poušti a téměř zemřel. Udělal také chybu, když omylem letěl bez kyslíkové masky do výšky 10 000 metrů namísto 3 000 metrů. Za letu se dostal do hypoxie a ztratil vědomí. Vzhledem k jeho havarijní historii, jeho nechuti ke složitým letadlům a jeho podlomenému psychickému i fyzickému zdraví se mnozí domnívali, že pravděpodobně ztratil kontrolu někde nad mořem, které jej pohltilo.

Utekl

Existuje také teorie, ne nepodobná té, že Elvis stále žije, podle které se rozhodl utéct a začít nový život někde jinde. Důvody, proč by se k takovému radikálnímu kroku uchýlil, jsou však stejně nejasné, jako celé jeho zmizení.

Ať už jsou důvody jeho zmizení jakékoli, doposud se je nepodařilo nikomu odkrýt. Nejpravděpodobnější se jeví ta, že spadl do moře. Francouzský podmořský záchranný tým totiž v roce 2004, tedy šest desetiletí po jeho zmizení, objevil u pobřeží Marseille zbytky jeho letadla. Důvody havárie letadla se však nepodařilo objasnit a tělo (respektive kostra) nebylo nalezeno.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama