Peter Niers, největší středověký sériový vrah, údajně zabil 544 lidí a dopustil se kanibalismu a rituálů černé magie

Peter Niers, největší středověký sériový vrah, údajně zabil 544 lidí a dopustil se kanibalismu a rituálů černé magie

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V 16. století řádil v Německu jeden z největších seriových vrahů. Obávaný bandita a zabiják, Peter Niers, se měl dopustit nespočtu krádeží, více než 500 vražd, mučení, znásilňování, a dokonce také rituálů černé magie a kanibalismu.

Narodil se do doby plné chaosu a krveprolití

16. století bylo obdobím velkých zvratů. Protestantismus se šířil a náboženské napětí vzrůstalo. Peter Niers se narodil v první polovině 16. století v německém Alsasku. Jeho rodina patřila mezi chudé rolnické protestanty, což Nierse předurčilo být člověkem zmítaným otázkami víry a vlastní identity. Region, kde se narodil, byl navíc sužován válkou a hladomorem. V roce 1625 zde vypuklo obrovské rolnické povstání proti šlechtě. Všechny tyto faktory výrazně přispěly k nárůstu kriminality

Vytvořil vražedný gang, který řádil po velké části Evropy

Odhaduje se, že v době působení Petera Nierse představovalo 11–15 % zločinů vraždy. A právě tato společenská situace přispěla ke zrodu lidské bestie. Na počátku 30. let 16. století Niers okolo sebe vytvořil gang 24 banditů, který působil v Alsasku, centru rolnických nepokojů. Spekuluje se, že byl Niersovi mentorem pastýř Martin Stier, vůdce jiného proslulého vraždícího gangu. Niersův gang se potuloval po venkově, okrádal a vraždil osamělé poutníky na odlehlých cestách. Působil v Německu a západní Francii, kde rozséval strach, a jeho strašná pověst se šířila po Evropě.  

Zákon zakročil až po 11 letech, Niers ale utekl

Poprvé byl Niers a jeho kumpáni dopadeni v Hesensku v roce 1577, po 11 letech páchání zločinů. A to jen díky udání jednoho z jejich přívrženců. Niers se tehdy přiznal k 75 vraždám včetně zamordování několika místních pohřešovaných žen. Záhy se mu podařilo uprchnout, což dalo vzniknou legendě o nadpřirozených schopnostech, rituálech černé magie a kanibalismu. Věřilo se, že je černým mágem, který vyrábí z těl lidských plodů svíčky neviditelnosti, a že pojídáním plodů může měnit svůj vzhled. Johann Wick, snad první kriminální reportér, sledoval Niersovu činnost a v letech 1577–1583 a vydal o něm tři brožury. Populární dílo ještě více rozpracovalo zločincovy nejtemnější stránky a proslavilo jej po Evropě. 

GermanWoodcut1722
GermanWoodcut1722 | Zdroj: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Roky trvající běsnění ukončila až jeho poprava

Peter Niers byl nejhledanějším zločincem v kraji. Skrýval se v lesích společně s dalšími zločinci, kteří se k němu přidali. Obávaná „Ďábelská banda“ pokračovala ve vraždění a znásilňování. V roce 1581 byl Peter Niers nakonec dopaden, uvězněn a mučen v Norimberku. Během výslechu se přiznal k 544 vraždám, mezi nimiž bylo 24 těhotných žen. Dne 16. září 1581 byl popraven lámáním v kole spolu se svými kumpány na náměstí v Norimberku. Jeho tělo bylo pro výstrahu všem vystaveno na veřejnosti. 

Niersův případ je dodnes plný otazníků. Vedou se spory, zda byl skutečně tak brutální, jak se tvrdilo, nebo zda byl obětí falešných obvinění. Někteří historici tvrdí, že Niers byl obětí politického spiknutí a že jeho případ byl využit k posílení moci církve.

Reklama
Reklama