Filippo Bernardini: Kdo je muž, který se pokusil ukrást více než tisíc rukopisů

Filippo Bernardini: Kdo je muž, který se pokusil ukrást více než tisíc rukopisů

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Bývalý zaměstnanec americké společnosti, Simon & Schuster, využil nabytých zkušeností v oboru a pokusil se na veřejnosti vystupovat jako její vydavatel.

Zúročené zkušenosti

Italský občan, Filippo Bernardini, jenž v minulosti pracoval pro vydavatelství Simon & Schuster, se v nedávné době přiznal, že se pokusil ukrást více než tisíc dosud nepublikovaných rukopisů. Mezi nimi byla díla slavných autorů, jako jsou Margaret Atwood, Sally Rooney, Ian McEwan a Ethan Hawke, i počiny méně slavných tvůrců. Asi třicetiletý Bernardini se před magistrátním soudem v New Yorku přiznal k podvodu, k němuž využil získané znalosti z oblasti vydavatelského oboru. Vytvořil propracovaný systém, jehož účelem bylo ukrást autorům jejich cenná díla, a ohrozit tak pověst celého vydavatelského průmyslu.

Neobjasněná příčina

Pravděpodobně od roku 2016 se Bernardini začal vydávat za samotné autory, jejich agenty i různé nakladatele za vidinou zisku hodnotných rukopisů. V souvislosti s krádežemi ho roku 2021 zatkla FBI, což byl pro Itala začátek konce. Motiv však kriminalistům stále tají. Záhadou je i skutečnost, že odcizené rukopisy nebyly nikdy umístěné na internet ani za ně nebylo požadováno výkupné. Někteří odborníci se domnívají, že Bernardini se toužil stát slavným ve světě a dopomoci mu měly právě odcizené rukopisy.

Účinná záměna písmen

Bez ohledu na motivy se vskutku jednalo o důmyslný podvod s využitím již zmíněných znalostí z oboru. Bernardini například v podvodných emailech používal oborové zkratky, kdy slovo „manuscripts“ (čes. rukopisy) nazýval pouhou zkratkou „ms“. Aby jeho emaily vypadaly věrohodně, prováděl drobné změny v jednotlivých doménách.

Podvodný email přicházel adresátovi z domény „penguinrandornhouse.com“, ačkoliv správný název by byl „penguinrandomhouse.com“ s písmenem „m“, oproti písmenům „rn“. Dle americké prokuratury si Bernardini tímto způsobem vytvořil více než 160 falešných emailových domén, ve kterých vystupoval jako samotný vydavatel či zástupce společnosti.

Zaplať a opusť stát!

Ačkoli Bernardini byl zaměstnancem společnosti Simon & Schuster, nakladatelství nebylo obviněno z žádného pochybení. Když byl Bernardini zatčen, mluvčí nakladatelství uvedla, že je celá organizace šokována a zděšena. Zdůraznila také, že ochrana duševního vlastnictví děl vážených autorů je pro vydavatelství prvořadá, a jsou tudíž FBI vděční, že je incident s Berdnardinim v šetření a v blízké době tak budou vznesena obvinění. A skutečně. V dubnu roku 2023 byl Filippo Bernardini souzen. Hrozilo mu odnětí svobody v maximální výši 20 let.

Bernardini však před soudkyní Colleen McMahonovou prohlásil, že je ochotný zaplatit 88 000 dolarů společnosti Penguin Random House, za kterou se vydával. Soud na jeho prohlášení přistoupil, avšak po dobu tří let musí opustit zemi a být deportován buď do Velké Británie, nebo do své rodné Itálie.

Reklama
Reklama