Jsou nalezené kalhoty z roku 1857 skutečně nejstaršími džíny na světě?

Jsou nalezené kalhoty z roku 1857 skutečně nejstaršími džíny na světě?

Foto: Mithun Kuran / Creative commons, CC-BY

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Po více jak sto letech se džíny nalezené na dně oceánu vydražily za neuvěřitelných 114 tisíc dolarů (cca 2,5 milionu korun). Byly skutečně nejstaršími na světě?

Převratný nález v lodních troskách

Pár pánských džínových kalhot byl nalezen v jednom z nalezených kufrů opatřených značkou Dement, nacházejících se ve vraku lodi S.S. Central America. Kalhoty jsou opatřeny zapínáním na pět knoflíků, což je jasný odkaz na ranou výrobu pracovních kalhot prodávaných společností Levi Strauss. Původní barva kalhot není známá, neboť je téměř zcela oprýskaná. Povšimnout si můžeme černých a hnědých tónů na kufru, což může nebo nemusí odkazovat na původní barvu onoho nálezu. I přesto, že jejich původní barvu nelze s jistotou určit, jejich původ ano. Cestující, kteří pluli na ztroskotané lodi, se pravděpodobně nalodili na pobřeží Střední či Jižní Ameriky. Nalezené kalhoty nebyly však jediným oděvním kouskem, který byl na lodi objeven. Dochovaly se i hornické kalhoty od společnosti Easton.

Oděvní značka, či příjmení?

Vraťme se však k nálezu, jenž je považován za převratný objev textilního průmyslu. Ono zapínání na pět knoflíků je srovnatelné s dnešním zapínáním u populární značky Levis, kde podobnost nalezneme i u tvaru kalhot. Odborníci se domnívali, že se nejedná o pouhou náhodu. I proto provedli detailní analýzu, která odhalila, že původním majitelem nalezených kalhot je s největší pravděpodobností John Dement. Tudíž se ve skutečnosti nejednalo o oděvní značku, ale o jméno vlastníka kufru.

Milionový náklad

John Dement, oregonský obchodník a veterán mexicko-americké války, byl jedním z přeživších ztroskotané lodi S.S. Central America. Zhruba 8,5 metru dlouhá loď se potopila během hurikánu při cestě z Panamy do New Yorku. Při ztroskotání zahynulo několik set cestujících. Pozůstatky lodi byly nalezeny u pobřeží Severní Karolíny v roce 1988. Loď ve svém nitru převážela tisíce kilogramů zlatých prutů, cihel i mincí nalezených během kalifornské zlaté horečky. I z toho důvodu se lodi dnes přezdívá „zlatá loď“.

Neobjasněná záhada

Onen odkaz na společnost Levi Strauss může, a nemusí být pravdivý, neboť první kalhoty, které návrhářství vytvořilo, jsou z roku 1873, tedy celých šestnáct let poté, co se loď Central America potopila na dno oceánu. Vážená historička a ředitelka archivu společnosti Levis, Tracey Panek, tvrdí, že nalezené kalhoty postrádají firemní značku i charakteristické znaky, mezi které patří nýty, nášivky a knoflíky. Podle ní se tudíž nejedná ani o kalhoty značky Levis, ani o pracovní kalhoty horníků. Ať už se jedná o nejstarší džíny či ne, jedno je jisté. Podle pořadatelů aukce se s jistotou jedná o jediné dochované džíny z období zlaté horečky.

Reklama
Reklama