Milostný život Williama Shakespeara. Víme o něm velmi málo a je opředen mnoha spekulacemi

Milostný život Williama Shakespeara. Víme o něm velmi málo a je opředen mnoha spekulacemi

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

William Shakespeare byl snad nejznámějším světovým dramatikem. Zároveň se věnoval také herectví a psaní básní. Jeho profesní život je znám snad každému. O tom soukromém se ale mnoho neví.

Nejen spisovatel, ale také herec

Narodil se v roce 1564 v Anglii, kde vyrůstal na hrabství Warwickshire. Svou kariéru začal jako úspěšný herec a také spoluvlastník hereckého souboru Služebníci lorda komořího. Během této doby se dostal také k psaní. Na začátku psal především komedie, ale cizí mu nebyla ani historie anglických dějin. Ke konci své kariéry se pak věnoval spíše tragikomediím a tragédiím.

Svatba v útlém věku a 3 děti

Poměrně mladý, ve svých teprve 18 letech, se oženil s Annou Hathawayovou. Ta byla o 8 let starší než on a porodila mu tři děti. Dceru Susannu a dvojčata Hamneta a Judith. Zarážející je, že se jeho prvorozená dcera Susanna narodila hned 6 měsíců po jejich svatbě.

O Shakespearovi se toho obecně ví hodně málo. Někteří dokonce tvrdí, že ne všechna jemu přisuzovaná díla jsou z jeho dílny. Odborníci se dohadují také o jeho vzhledu. Není tak ničím překvapivým, že nezodpovězenou otázkou zůstává, jak to měl William Shakespeare se ženami.

Dvacet let života bez rodiny

Jistojistě víme, že byl až do své smrti ženatý pouze s jednou ženou. A sice s již zmiňovanou Annou Hathawayovou. Zarážející na dnešní dobu ovšem je, že během svého pobytu v Londýně žil odděleně od své rodiny. Ta tak zůstala doma ve Stratfordu, zatímco on se vydal dobývat svět. Vyvstává tak otázka, zda to bylo pouze kvůli práci a nutné soustředěnosti Shakespeara, anebo to jemu, jeho ženě, nebo dokonce oběma z nich bylo příjemnější. Je zřejmé, že v té době něco jako rozvod prakticky neexistovalo. A tak se mohlo jednat o jednoduchý způsob, jak nepříznivý vývoj manželství jednoduše vyřešit.

Spekuluje se také o tom, zda byl William rodině po ruce v době, kdy zemřel jeho jediný syn, kterému bylo pouhých 11 let.

Ať už to bylo s manželstvím Anny a Williama jakkoliv, je jasné, že William na svou rodinu nezapomněl a alespoň finančně ji podporoval. Ve Stratfordu pořídil nádherný dům a postupně koupil i další nemovitosti v jeho blízkosti. Právě do jejich domu párkrát do roka jezdil rodinu navštívit. V takovémto stavu dokázala rodina nějakým způsobem žít celé dvě desítky let.

Reklama
William Shakespeare, zdroj: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Pochovaní ve společném hrobě

Shakespeare zemřel v roce 1616. I přesto, že byla jeho žena starší, ze světa odešla až o necelých devět let později. Podle tehdejších tradic oba odpočívají na stejném místě. To, že může tělo Anny ležet vedle svého manžela, zapříčinil právě on. Ve své poslední vůli jí umožnil spočinout v hrobce vedle něj. Je to ale první a také poslední zmínka, kterou v závěti o této ženě můžeme najít. Historici se tak domnívají, že manželství opravdu nebylo šťastné.

Nejasná sexuální orientace

Protože William bydlel sám v Londýně, nabízí se otázka, zda mu nechyběl sexuální, potažmo vřelejší vztah, který mu manželka na dálku nemohla dopřát.

Objevila se tvrzení, že si Shakespeare ze záletnictví rozhodně nic nedělal. V roce 1602 si do jedné ze svých knih student práv zapsal, že po představení Richarda III. jeden z herců vyprávěl o románku Shakespeara. Jaká je ale skutečnost, to se můžeme pouze dohodovat. Inspirací ale tato myšlenka byla i pro film z roku 1998 Zamilovaný Shakespeare.

Velké pochyby vyvstávají také, co se týče Williamovi orientace. Spousta lidí zastává názor, že jeho zájem byl zaměřen spíše na muže. Jako důkaz pak dokládají jeho realisticky znějící popisy třeba v díle Večer tříkrálový aneb Cokoli chcete. Jaká je ale skutečná pravda, to se už nikdy nedozvíme.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama