Regulace potu: Řešení pro všechny intenzity pocení – rosa, deštník, rybník

Regulace potu: Řešení pro všechny intenzity pocení – rosa, deštník, rybník

Foto: Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Každý se potí. Pocení, odborně označované jako perspirace, je normální a zdravá tělesná funkce, která se začíná projevovat už několik měsíců po narození.

Potíme se hlavně proto, abychom ochlazovali tělo – tomuto procesu se říká termoregulace. Mozek vysílá do více než 3 milionů žláz v těle signál k uvolnění potu (čiré tekutiny složené z vody, solí a bílkovin). Tím, jak se tato tekutina odpařuje z pokožky, se snižuje tělesná teplota.

ROSA

Pokud se vám v podpaží jemně rosí, pro dobrý pocit vám bude stačit deodorant. Pohlídá, aby se tekutina původně bez zápachu neproměnila v nelibě vonící stopu. Viníkem jsou bakterie, které číhají na kůži a pot rozkládají. Deodoranty oslabují jejich činnost i vznik a ještě samy voní. Pro posílení vůně se do nich přidává alkohol, ale pokud máte pokožku citlivější, seženete i deodoranty bez alkoholu.

Tip: Nevýhodou deodorantů je slabší výdrž, budou podpaží hlídat 4 až 6 hodin. Proto se vyplatí mít jeden také v práci a odpoledne voňavou vrstvu posílit.

DEŠTNÍK

Jeti vám horké dny způsobují v podpaží nežádoucí závlahu, nasaďte deodoranty se složkami, které dokážou pohlcovat vodu. Z přírodních složek se často využívá mastek, což je minerál, který se jemně namele na pudr – microtalcum. V péči o pokožku se používá už od počátku minulého století. Jemně voní a mohou ho používat také muži. Chcete-li zmírnit tvorbu potu, vsaďte na antiperspirant.

Reklama

Tip: Všeobecně se míní, ž účinnější je typ péče, který dokonale přilne k pokožce, tedy tuhá tyčinka, krém či kulička. Ovšem rozdíl mezi nimi a sprejem je tak minimální, že si klidně můžete vybrat způsob, který je vašemu podpaží nejpříjemnější.

RYBNÍK

Obrovské mokré koláče v podpaží nikomu na sebevědomí nepřidají. Stejně, jako se dá kontrolovat vůně potu, platí to i u množství. Antiperspiranty působí přímo na potní žlázy, vytvoří vlastně takový špunt, který tekutinu nepustí ven. Nemusíte se bát, že by to tělu nějak škodilo, potních žláz je spousta, nejenom v podpaží, takže pot vypustí jinudy, kde to není tak nepříjemné a viditelné.

Tip: Antiperspiranty mají hutnější složení, které by mohlo nechávat na oblečení barevné stopy. Dáky široké nabídce v drogerii ovšem seženete i speciality, kteří tento problém hlídají.

3 dobré rady

1. Sušte

Aby péče proti pocení dokonale přilnula k pokožce, musí být čistá a suchá. Nejlepší je podpaží těsně před použitím vysušit papírovým kapesníkem.

2. Protřepejte

Spreje vždy před nanesením dokonale protřepejte, aby se rovnoměrně promíchaly obsažené složky. Také tím zabráníte ucpávání spreje.

3. Šetřete

Pokud péče slibuje 48hodinovou účinnost, odolá i sprchování. Zkuste, jestli nebude stačit používat silné deodoranty či antiperspiranty obden.

Reklama
Zdroje článku:
verywellhealth.com, rexona.com
Reklama