Když budete hrát na Měsíci baseball, dokážete míček vyhodit až na oběžnou dráhu? A co třeba z Fobosu, měsíce Marsu?

Když budete hrát na Měsíci baseball, dokážete míček vyhodit až na oběžnou dráhu? A co třeba z Fobosu, měsíce Marsu?

Foto: Elena11 / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Vesmír je místem plným neprobádaných míst a záhad. I tak už se v něm od roku 2000 nepřetržitě pohybuje posádka snažící se zjistit co nejvíce informací o tomto nekonečném prostoru.

Může se na Měsíci hrát baseball?

Jednou z vesmírných záhad je i otázka, zda se na Měsíci může hrát baseball. Tedy přesněji, zda lze vyhodit baseballový míček z Měsíce až na oběžnou dráhu. O tuto otázku se postaral odborník na slovo vzatý. A sice fyzička pracující pro NASA Betsy Pugel. Ta má dlouholeté zkušenosti například s planetární ochranou v ústředí NASA.

Odbornice Pugelová jasně zodpověděla tuto otázku. Bez ohledu na to, jakou silou by byl baseballový míček z Měsíce odpálen, nelze jej poslat až na oběžnou dráhu. A proč? Jednoduše proto, že gravitace Měsíce je opravdu vysoká. To znamená, že by se míček musel pohybovat vyšší rychlostí, než je osm tisíc kilometrů za hodinu. Pouze v takovém případě by totiž dokázal uniknout gravitační přitažlivosti.

Míček lze odpálit z měsíců planety Mars

Hraní baseballu si ale můžete užít na jiném vesmírném místě. A to i přesto, že nejste profesionálním hráčem. Gravitační přitažlivosti lze uniknout na některých z měsíců planety Mars. Stačí, aby vámi hozený míček přesáhl rychlost 32 kilometrů za hodinu. Právě taková síla totiž dokáže uniknout gravitační přitažlivosti z měsíců Phobos a Deimos. Vzhledem k tomu, že při profesionální hře byl nejrychleji zachycen úder o rychlosti 170 kilometrů za hodinu, není tento výkon nikterak nedosažitelný.

Vesmírná loď potřebuje k vzlétnutí vysokou rychlost

Gravitační přitažlivost ve vesmíru je opravdu silná. Vyvstává tak otázka, jak dokáže například vesmírná loď doplout až do vesmíru. Pravdou je, že i její rychlost musí být velmi vysoká. Aby kosmická loď dokázala opustit povrch Země a vstoupit na oběžnou dráhu, musí dosáhnout rychlosti asi 11 kilometrů za sekundu. Pokud nebude rychlejší než 40 tisíc kilometrů za hodinu, nemá prakticky žádnou šanci se do vesmíru dostat.

Ve vesmíru se také obtížně tančí

Na Měsíci si baseball zahrát nemůžeme. Stejně tak si ve vesmíru nemůžeme ani zatancovat. Protož ve vesmíru není žádná atmosféra, nedochází zde k šíření zvuku, a je tam tak naprosté ticho.

Dají se ale snadno pozorovat hvězdy

Zábavnou aktivitou, kterou lze ve vesmíru provozovat prakticky nepřetržitě je sledování hvězd. Vezmeme-li v potaz fakt, že je ve vesmíru více hvězd, než je zrnek písku na planetě Zemi, pak by nás měla čekat nádherná podívaná. Ve vesmíru se má nacházet až septilion hvězd. Spočítat skutečné množství hvězd ve vesmíru je nemožné, i tak je ale jasné, že je jich ohromná spousta a že musí být takový pohled vskutku dechberoucí.

Reklama
Reklama