Na spálené půdě Říma nechal Nero vystavět nevídaný palác. Luxus a technické vymoženosti, ale také krutost a neřest byly součástí tohoto dómu

Na spálené půdě Říma nechal Nero vystavět nevídaný palác. Luxus a technické vymoženosti, ale také krutost a neřest byly součástí tohoto dómu

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Císař Nero nastoupil na trůn v pouhých 17 letech a zajímal se spíše o umění než o politiku. Z jeho hlavy tak vzešel nápad na překrásný Zlatý dům. Po velkém požáru Říma nechal císař Nero postavit majestátní zlatý palác, jeho dokončení se však sám nedožil.

Palác byl z velké části navíc později záměrně zničen. Ve 20. století probíhala obrovská rekonstrukce a po patnácti letech restaurátorských prací byla část paláce v roce 1999 zpřístupněna veřejnosti, avšak silné deště v roce 2006 oslabily konstrukci a přinutily areál uzavřít. Později byl i přes probíhající opravy dočasně znovu otevřen. Nyní jej můžete vidět v celé jeho kráse díky speciálním prohlídkám.

Císař Nero pravděpodobně nebyl taková stvůra, jak ho vylíčili

Na základě zpráv napsaných během jeho vlády a po ní byl Nero (37 až 68 n. l.) dlouho považován za despotu posedlého mocí, jehož vůdcovství se vyznačovalo strašlivými násilnými činy, jako bylo otrávení mladistvého konkurenta, zorganizování vraždy své matky, založení požáru, který zničil velkou část Říma, popravy křesťanů a dokonce i vražda vlastní manželky.

Některé z těchto incidentů se pravděpodobně staly. Nedávné zkoumání historických záznamů však naznačuje, že Nero byl v některých z těchto ohavných zločinů pravděpodobně nevinně. A co víc, i když římští historici psali, že Nero byl všeobecně zavrhován, archeologické nálezy z města Pompeje naznačují, že Nero byl mezi prostým lidem nečekaně oblíbený, jak tvrdí historička Rebecca Benefielová, profesorka klasických věd na Washington and Lee University ve Virginii. Dodává, že těmi, kteří jej nenáviděli byli jeho rivalové a následníci.

Většina toho, co je o Nerovi známo, pochází od tří starověkých historiků - Publia Cornelia Tacita, Gaia Suetonia Tranquilla a Cassia Dia. Jejich spisy však byly proti císaři s největší pravděpodobností zaujaté a je možné, že přeháněli nebo si vymýšleli prohřešky, aby špatný císař vypadal ještě hůř.

Domus Aurea - Zlatý dům
Zdroj: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Velký požár v Římě

18. července 64 n. l. vypukl na obrovském stadionu Circus Maximus v Římě, dnešním hlavním městě Itálie, požár. Když byl požár o šest dní později konečně uhašen, shořelo 10 ze 14 římských čtvrtí. Starověcí historici z požáru obviňovali nechvalně proslulého římského císaře Nerona. Jeden historik řekl, že Nero si hrál v klidu na housle, zatímco jeho město bylo v plamenech

Reklama

Podle jiných historiků chtěl Nero město srovnat se zemí, aby si mohl postavit nový palác. Sám Nero z požáru obviňoval nový vzpurný kult, křesťany. Většina moderních historiků Nera z velkého požáru Říma neobviňuje. Starověký Řím byl obrovským městem s milionem obyvatel. Požár v jednom domě se mohl rychle rozšířit a zachvátit celý blok. Těžko tedy dnes říci, zda se jednalo o nehodu nebo záměr.

Stavba Zlatého domu

Po velkém požáru v Římě v roce 64 n. l. nechal císař Nero v Římě postavit obrovský palácový komplex Domus Aurea ("Zlatý dům"). Komplex o rozloze 80 hektarů s více než 150 místnostmi byl nejvýraznějším a nejdražším palácem v Římě se spoustou mramoru, slonoviny a stěn z plátkového zlata. Od římského Fóra měl palác impozantní vchod s kolonádou a 35 metrů vysokou sochou samotného Nera. 

Nero spáchal v roce 68 n. l. sebevraždu, takže dokončení paláce neměl nikdy možnost zažít. O další dostavbu se postaral jeho pozdější nástupce Otho. Protože císař Nero nebyl lidem nijak zvlášť oblíben, pozdější císaři Domus Aurea opět částečně zbourali, aby vymazali vzpomínky na Nerona, a postavili na jeho místě další budovy, například Trajánovy lázně. Zahrady byly obklopeny dalšími rozsáhlými zahradami a upraveným jezerem. Na místě tohoto jezera bylo později postaveno Koloseum.

Návštěva Zlatého domu je opět možná

Kolem 15. století zde bylo nalezeno mnoho starých uměleckých děla včetně známého sousoší Laocoön, které se dnes nachází ve Vatikánských muzeích. Domus Aurea nebylo možné z bezpečnostních důvodů dlouhá léta navštívit, ale od roku 2014 je část místností a fresek opět k vidění. Návštěva Domus Aurea je možná pouze v malých skupinách s průvodcem. 

Nejúžasnější na této prohlídce je to, že se pomocí VR brýlí podíváte, jak Nerův palác kdysi vypadal. Prohlídka je možná pouze od pátku do neděle, protože během týdne se stále pracuje na obnově zašlé krásy tohoto majestátního díla. 

Reklama
Reklama