Jedna z nejstarších zločineckých organizací je Jakuza. Už přes 300 let „vládne“ po celém světě

Jedna z nejstarších zločineckých organizací je Jakuza. Už přes 300 let „vládne“ po celém světě

Foto: Warm_Tail / Shutterstock

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Jméno Jakuza se často objevuje v japonských filmech a komiksech jakožto synonymum pro zlověstné gangstery s děsivým tetováním proslulé usekáváním malíčků. Jak tato organizace ve skutečnosti fungovala a funguje?

U zrodu Jakuzy stáli exilovaní obchodníci

Odhaduje se, že se první zmínky o Jakuze datují do doby šógunátu Tokugawa (1603–1868), kdy se tekiya, tedy skupina obchodníků, kteří byli odsouzeni k vyhnanství, rozhodla vytvořit vlastní sociální vrstvu. Postupně se tak v průběhu let začali organizovat do úzce propojených skupin pod vedením šéfů a podšéfů. Posíleni o uprchlíky z vyšších vrstev se členové tekiye začali podílet na běžných aktivitách organizovaného zločinu, jako jsou války o území a výběr výpalného výměnou za ochranu. S postupem času se japonská vláda pokusila tuto organizaci dostat pod vlastní kontrolu vytvořením tzv. oyabunů, což byli de facto úředně pověření bossové.

Významnou složku organizace tvořili i gambleři

Jakuzu jako takovou pak kromě členů tekiye tvořila také skupina hazardních hráčů označovaná jako bakuto. Gambling byl v Japonsku přísně trestán, a proto i tato skupina lidí byla společností mnohdy zatracována. Byli to právě členové gangu bakuto, kteří si často nechávali potetovat své tělo, a tuto tradici později převzala také Jakuza, která vznikla sloučením skupin bakuto a tekiya.

I dnes se konkrétní gangy Jakuzy mohou označovat jako tekiya nebo bakuto podle toho, jakým způsobem vydělávají většinu svých peněz. Zachovávají si také rituály používané dřívějšími skupinami jako součást iniciačních obřadů.

Zrod moderní Jakuzy

Od konce druhé světové války se popularita gangů Jakuzy po válečném útlumu opět zvýšila. Japonská vláda v roce 2007 odhadovala, že v Japonsku i v zahraničí působí více než sto tisíc členů Jakuzy, kteří tvoří 2 500 různých rodin. Přestože byla v roce 1871 oficiálně ukončena diskriminace burakuminů, i po více než 150 letech je mnoho členů gangů potomky této vyvržené třídy. V současné době se počty členů opět snížily, přičemž se odhadují na cca 24 000 aktivních gangsterů.

Charakteristické tradice

Stopy původu gangů lze spatřovat v charakteristických aspektech dnešní kultury Jakuzy. Mnoho jejích členů se například nechává tetovat po celém těle tradičními bambusovými nebo ocelovými jehlami, nikoli moderními tetovacími pistolemi. Dalším rysem kultury Jakuzy je tradice yubitsume neboli odřezávání kloubu malíčku. Jde o určitou formu omluvy v případě, že se člen Jakuzy vzepře svému šéfovi nebo se mu jinak znelíbí. Provinilec si uřízne horní kloub malíčku levé ruky a předloží ho šéfovi; další prohřešky vedou ke ztrátě dalších kloubů.

Reklama

Tento zvyk pochází z dávných dob šogunátu Tokugawa, kdy ztráta prstních kloubů oslabila úchop meče, a tím bojovníka učinila zranitelnějším a závislým na ostatních bojovnících. Dnes nosí kvůli anonymitě mnoho členů Jakuzy protézy prstů.

Jakuza a společnost

Jakuza slouží především běžnému lidu, a asi nikoho tedy nepřekvapí, že to byla právě tato organizovaná skupina, kdo po ničivém zemětřesení v Kóbe 17. ledna 1995 jako první přišel na pomoc obětem v domovském městě gangu. Podobně tomu bylo po vlně tsunami v roce 2011.

Jakuza také potlačuje kriminalitu v klíčových oblastech Japonska, takže paradoxně ulevuje i některým státním orgánům. Možná i proto se tak tomuto spolku organizovaného zločinu daří fungovat již více než 300 let.

Reklama
Reklama