Philadelphia Experiment a teleportace: Fakta a mýty amerického námořnictva

Philadelphia Experiment a teleportace: Fakta a mýty amerického námořnictva

Foto: Public domain, Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Předmětem Filadelfského experimentu měla být údajná teleportace eskorty amerických torpédoborců z Filadelfie do Norfolku. Podle některých zdrojů se pak na pokusu podílel i sám Albert Einstein. Mohlo k tomuto experimentu skutečně dojít?

Již po několik desetiletí laická veřejnost i odborníci spekulují, zdali námořnictvo USA v roce 1943 uskutečnilo dnes již legendární Philadelphia Experiment, tedy Filadelfský experiment, často označován také jako Project Rainbow. Zatímco většina lidí je názoru, že jde o podvod, skupinka nadšenců skálopevně věří, že k provedení experimentu došlo. Kde je tedy pravda?

Podstata experimentu

Příběh Filadelfského experimentu se začal psát v říjnu roku 1943 v Norfolku (stát Virginie). Do povědomí veřejnosti se přitom dostal až o několik let později. Někteří muži na palubě SS Andrew Furuseth údajně viděli, jak se 28. října ve vodě v Norfolku spontánně objevila loď USS Eldridge. Měla přitom pocházet z několik set kilometrů vzdálené Filadelfie.

Někteří členové posádky údajně zmizeli, další zešíleli, jiní prý postupně mizeli a zase se objevovali. Dodnes se spekuluje o tom, zdali byl údajný experiment nastaven jako test přenesení lodi či pouze její zneviditelnění.

Výpověď Carlose Allendeho

Příběh projektu Rainbow poodhalil až Carl Allen, tvořící pod pseudonymem Carlos Allende. Carlos napsal podrobný popis události spolu s tvrzením, že byl svědkem zjevení USS Eldridge z paluby SS Andrew Furuseth. Popis experimentu zaslal Úřadu námořního výzkumu amerického námořnictva.

Allende tvrdil, že Experiment ve Filadelfii umožnily Einsteinovy teorie. Vědec se prý Carlosovi sám svěřil s podílením se na pokusu.

Reklama

Důkazy o opaku

USS Eldridge, stejně jako většina ostatních lodí námořnictva zvláště v dobách války, si vedla podrobné záznamy o svých plavbách, a měla tak poměrně jednoznačný důkaz o tom, kde byla v říjnu 1943. Tyto záznamy jsou dnes již veřejně dostupnou informací. Podle nich tedy loď nebyla vůbec poblíž Filadelfie, stejně jako nebyl SS Andrew Furuseth u břehů Norfolku. Sám William S. Dodge, velitel lodi USS Eldridge v době údajného experimentu, později řekl, že ani on, ani nikdo z jeho posádky neviděl v Norfolku nic divného.

Po obdržení podivných informací provedl Úřad pro námořní výzkum vyšetřování. Nenašli žádný důkaz, že by americké námořnictvo provádělo experimenty s teleportací. V průběhu let pak byly pokusy o zneviditelnění lodí prováděny, ovšem týkaly se zejména maskování před detekcí radary, a nikoliv před únikem lidským okem.

Příběh vyfabulovaný myslí šílence?

Dodnes tedy neexistuje důkaz o propojení Einsteinových teorií s podivuhodným projektem amerického námořnictva zaměřeným na neviditelnost pevných předmětů, případně jejich teleportaci. Nebylo nikdy prokázáno, že se Einstein a Allende skutečně setkali či že geniální fyzik kdy vynalezl, byť jen podobnou technologii. Přesto však důkazy v rozporu s údajnou přítomností USS Eldridge ve Philadelphii a Norfolku 28. října 1943 existují. Jedná se tedy o další z mnoha tajemství, která stále čeká na své odhalení?

Reklama
Reklama