La Camórra, la Mafia a pak už Cosa Nostra. Počátky mafie a vývoj působnosti nejen v Itálii

La Camórra, la Mafia a pak už Cosa Nostra. Počátky mafie a vývoj působnosti nejen v Itálii

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

La Camórra, Mafia a Cosa Nostra jsou organizované zločinecké skupiny, které působí především v Itálii, ale mají také mezinárodní vliv. Historie těchto organizací sahá až do 19. století.

Historie mafiánských organizací a jejich působení

Mafie je nelegální organizace, která je známá po celém světě. Její původ sahá až do 19. století, kdy se v Itálii začaly formovat první mafiánské organizace. Tato uspořádání se nejprve nazývala La Camorra a poté se rozdělila na dvě větve – „La Camorra“ a „La Mafia“. Později se objevil ještě další významný hráč v této oblasti, Cosa Nostra.

La Camorra se začala vytvářet v Neapoli v 17. století. V té době byla Neapol pod vládou Španělska a místní obyvatelé, kteří byli nespokojení s vládou, začali organizovat odpor proti ní. Toto hnutí se postupem času proměnilo v mafiánskou instituci a začalo se zabývat různými nezákonnými aktivitami, jako jsou vydírání, loupeže a vydávání se za policisty.

La Camorra se brzy stala velmi mocnou organizací a získala kontrolu nad mnoha oblastmi v Neapoli. Její členové měli silný vliv na místní politiku a hospodářství. V roce 1861, když byla Itálie sjednocena, se La Camorra rozšířila do jiných částí země, jako je Palermo na Sicílii.

V Palermu vznikla další mafiánská organizace, která se nazývala „La Mafia“. Toto seskupení bylo původně menší než La Camorra, ale postupem času se stala ještě významnější. La Mafia se specializovala na několik oblastí, jako je pašování drog, vydírání a vraždy.

Původ sicilské Cosa Nostra
Původ sicilské Cosa Nostra | Zdroj: Schreibwerkzeug / Creative commons, CC-BY-SA

Během 20. století se Cosa Nostra stala nejvýznamnější mafiánskou organizací v Itálii. Cosa Nostra se specializovala na různé druhy nezákonných aktivit, jako je například již zmíněné vydírání, pašování drog, hazardní hry a další. Cosa Nostra se snažila ovládnout všechny oblasti italské společnosti a měla silný vliv na politiku i hospodářství.

Cosa Nostra a La Mafia se často spojovaly a spolupracovaly na různých projektech. Tyto dvě organizace měly také mnoho společných nepřátel – italská vláda a jiné mafiánské organizace.
V současné době jsou La Camorra, La Mafia a Cosa Nostra stále aktivní. Tyto organizace mají neustálý vliv nejen v Itálii, ale také po celém světě. 

Reklama

Italská vláda se snaží bojovat proti těmto organizacím, ale stále se potýká s mnoha výzvami. Mafiánské organizace mají velmi silné vazby s místními politiky, policií a soudními úřady. To jim umožňuje unikat před zákony a trestem. V posledních letech italská vláda zintenzivnila své úsilí v boji proti mafiánům. V roce 2017 byli v Neapoli zatčeni tři významní mafiáni, kteří se účastnili pašování drog.

Mafie se však neomezují pouze na Itálii. Tyto organizace jsou stále aktivní v mnoha částech světa, jako je například USA, Kanada, Austrálie nebo Jižní Amerika. Mafiáni často využívají moderní technologie, například kryptoměny, aby zůstali skryti a unikli před zákony.

Mafie je tedy stále velkým problémem pro mnoho zemí a je důležité pokračovat v úsilí o jejich potlačení. Boj proti organizovanému zločinu vyžaduje spolupráci mnoha institucí a lidí. Je třeba zvýšit informovanost o této problematice a posílit boj proti mafii a dalším formám organizovaného zločinu.

Reklama
Reklama