Mystické příšery, které se dostaly do pohádek, mají kořeny v přírodních bytostech nebo v mytologii různých kultur

Mystické příšery, které se dostaly do pohádek, mají kořeny v přírodních bytostech nebo v mytologii různých kultur

Foto: Friedrich-Johann-Justin-Bertuch / Creative commons, CC-BY, https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/legalcode.cs

Publikováno:
5 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Pohádky jsou plné mystických příšer, od dráčků a jednorožců po Krakeny a Kerbery. Ale tato legendární stvoření nevznikla z ničeho. Mnohé z nich mají kořeny v přírodních bytostech nebo v mytologii různých kultur po celém světě.

Například draci jsou často zobrazováni jako ohniví tvorové, kteří ochraňují poklady, což může mít kořeny v požárech, které jsou považovány za ochranu před zloději. Ať už jsou pohádkové příšery inspirovány přírodními bytostmi nebo mytologií, jsou stále fascinujícími a záhadnými stvořeními, která se vyskytují v mnoha příbězích po celém světě. Spolu se podíváme na některé z těch neskutečných a proklepneme si jejich původ.

  • Draci jsou obecně známí jako fantastická stvoření v mnoha mytologiích a kulturách po celém světě. Nejstarší zmínky o dracích pocházejí z Mezopotámie, kde se objevují v starověkých textech a sochařských dílech z období kolem roku 4000 př. n. l. V Mezopotámii byly draci považovány za mocná stvoření, která byla schopná ohrožovat lidstvo. Tito draci byli často zobrazovány jako reptilie nebo savci s křídly a špičatými kopyty.

Draci se objevují také v mnoha dalších starověkých kulturách, jako jsou Čína, Indie, Řecko a Řím. V čínské mytologii jsou draci považováni za mocná stvoření, která představují dobro a štěstí, zatímco v indické mytologii jsou draci spojováni s démony a zlem. V řecké mytologii jsou draci často zobrazováni jako ohrožující stvoření, která jsou schopna ničit celá města.

  • Kraken je mytologické stvoření, které se objevuje v několika kulturách po celém světě a je zobrazováno jako obrovský, převážně podmořský živočich s velkými a mohutnými chapadly. Jeho původ je spojován především se severskou mytologií, kde byl zobrazován jako monstrum, které žije v hlubinách moře a které dokáže komplikovat plavby a pohltit celá plavidla.

Kraken se objevuje také v několika dalších kulturách, včetně řecké, kde je zobrazován jako obrovský had nebo želva s chapadly, a v některých latinskoamerických zemích, kde je zobrazován jako obrovský žralok nebo delfín s chapadly.

  • Kerberos se objevuje v řecké mytologii jako tříhlavý pes, který je strážcem bran podsvětí. Jeho jméno je odvozeno od řeckého slova kerberos, což znamená pes.

V řecké mytologii byl Kerberos považován za jedno z nejstrašnějších stvoření, které existovalo, a byl obávan všemi, kteří se pokoušeli vstoupit do podsvětí. Byl uvězněn v branách podsvětí a měl za úkol strážit, aby žádný živý člověk nemohl vstoupit do podsvětí a aby žádný mrtvý člověk nemohl opustit podsvětí.

  • Jednorožci se objevují v mnoha různých mytologiích a legendách po celém světě. Je těžké říci, kde se poprvé objevili, ale jednorožci byli zmiňováni v dávných indických textech a v řecké mytologii.

V indické mytologii byl jednorožec považován za symbol moudrosti a nevinnosti. Byl to velký, krásný kůň s jediným rohem uprostřed čela. Měl křídla a byl schopný létat, což mu umožňovalo překonávat překážky a dosahovat vysokých míst.

Ručně kreslený obrázek Chiméry, zdroj: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

V řecké mytologii byl jednorožec popisován jako divoké zvíře s velkým, lesklým rohem na čele. Byl považován za velmi nebezpečné a obtížně chytitelné zvíře, ale také za symbol čistoty a nevinnosti.

Reklama
  • Bigfoot, také známý jako Sasquatch, je postava z mnoha příběhů a legend, které pocházejí z různých kultur po celém světě. Je těžké říci, kde se Bigfoot poprvé objevil, ale jeho příběhy jsou nejčastěji spojovány s kulturami střední a západní Severní Ameriky.

Bigfoot je obvykle popsán jako obrovský, lidskopodobný tvor s hustým, šedivým vousem a kůží pokrytou šupinami. Má velké nohy a špičaté zuby a je obvykle popsán jako velmi silný a agresivní. V některých příbězích je Bigfoot schopen létat nebo měnit svůj tvar.

Bigfoot byl v různých kulturách obvykle popsán jako dravé zvíře nebo jako škodlivé bytosti, které se snaží ublížit lidem. Některé příběhy o Bigfootu vyprávějí o tom, že se tato bytost skrývá v lesích a vychází z nich v noci, aby se pohybovala mezi lidmi.

  • Vodníci jsou mystická stvoření, která se často objevují v pohádkách a pověstech. Jsou to malé, lidoopům podobné bytosti, které žijí pod vodou a jsou spojovány s vodou a jejími tajemstvími. Vodníci jsou obvykle zobrazováni jako chytří a schopní, ale také jako škodliví a lstiví.

Vodníci se mohou objevit v pohádkách z mnoha různých důvodů. Mohou být použiti jako symbolické postavy, které představují nebezpečí nebo tajemství vody. Mohou být také použiti jako komické postavy nebo jako záporáci v příbězích.

Vodníci mohou mít svůj původ v přírodních bytostech, jako jsou ryby nebo žáby, nebo mohou být inspirováni mytologií různých kultur, které věří ve vodní bytosti, jako jsou nymfy nebo kelpy. Vodníci jsou také často spojováni s vodními živly nebo s vodními elementy v astrologii a feng shui.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama