Ano, nebo ne - kvíz všeobecných znalostí: Zjistěte, kolik toho o světě kolem nás víte

Ano, nebo ne - kvíz všeobecných znalostí: Zjistěte, kolik toho o světě kolem nás víte

Foto: SIphotography / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Všeobecné znalosti má každý z nás jiné. Někdo se vyzná v zeměpise, jiný rozumí zvířatům, vaření nebo třeba sportu. V našem kvízu si můžete vyzkoušet, jak jste na tom se všeobecným rozhledem právě vy. A třeba se i dozvíte něco nového.

Číslo 68 je pro Čechy velmi známé

Jednou ze všeobecných znalostí, kterou by měl znát každý Čech, bez ohledu na to, zda holduje sportu či nikoliv, je povědomí o českém hokejistovi Jaromíru Jágrovi. Ten je pověstný nejenom svou dlouholetou kariérou či působením v NHL. Když se řekne číslo 68, nejeden z Čechů si vybaví jeho dres právě s tímto číslem.

Hokej začal hrát v týmu, který nyní vlastní

Narodil se v Kladně. Ve městě, kde se poprvé seznámil se svým milovaným sportem, a ve městě, kde končí jeho hokejová kariéra. V týmu Rytířů Kladno je aktuálně majoritním vlastníkem. Nejsou to ale pouze české kluby či česká reprezentace, kde Jaromír Jágr oblékl brusle a vtrhnul na led. Velkou část své kariéry Jágr strávil především v NHL a ruské KHL.

Stanley Cup nad hlavu zvedl hned dvakrát

Při svém působení v NHL hned dvakrát nad svou hlavu nadzvedl Stanley Cup. Nejenom jeho týmový duch mu ale přinesl úspěchy. Byl také pětkrát vítězem kanadského bodování. Aktuálně se stále drží na druhé příčce coby držitel nejvíce kanadských bodů po Waynu Gretzkym. To, že se do NHL skutečně zapsal, potvrzuje i vyřazení dresu číslo 68 v týmu Pittsburg Penguins. Toto číslo tak již navždy bude spjato právě s Jaromírem Jágrem. Z různých mistrovství světa i olympijských her si domů dohromady odvezl hned osm medailí. Tři z toho, z let 2010, 2005 a 1998 byly dokonce zlaté.

Kováč a Havel prezidenty nových republik

Test již máte za sebou. Pojďme se tedy podívat na některé ze správných odpovědí. Československá republika byla rozdělena v roce 1992. A to na samém konci, tedy 31. prosince. Díky tomu ale vznikly hned dvě nové republiky. A sice Česká republika a Slovenská republika. Protože jsou to demokratické země, v jejich čele stojí prezidenti. V té době to byl Václav Havel a Michal Kováč.

Václav I. se stal po svém zavraždění světcem

Mnoho století před touto událostí na území dnešní České republiky vládl svatý Václav. Ten byl českým knížetem. Poté, co jej ve Staré Boleslavi zavraždil jeho bratr Boleslav, se stal také světcem. Jeho maminkou byla Drahomíra ze Stodor, otcem Vratislav I. a babičkou nikdo jiný než svatá Ludmila.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama