10 největších hitů české hudební scény 80. let

10 největších hitů české hudební scény 80. let

Foto: AlegroBravo / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Jaká věc vás napadne jako první, když se budeme bavit o 80. letech? Jednou z těchto věcí budou určitě hudební hity, které jste zpívali třeba na diskotékách ve svých mladých letech. Které hity, ale byly ty nejlepší?

Olympic – „Dej mi víc své lásky“

Jedná se o píseň od české rockové skupiny Olympic. Píseň byla původně vydána roku 1975, ale roku 1984 ji kapela přezpívala, a píseň se tak znovu dostala na povrch.

Napsal a nazpíval ji Petr Janda, je ohledně touhy po lásce a pochopení od druhé osoby.

Píseň stále zná i mládež této doby, jelikož se často zpívají v rámci hudební výchovy a nalezneme ji v mnoha zpěvnících.

Karel Gott a Dara Rolincová – „Zvonky štěstí“

Božský Karel, kdo by ho neznal. Nazpíval nespočet hitů, které jsou doteď populárními. Jedním z jeho hitů 80. let je i již zmiňovaná píseň „Zvonky štěstí“. Byla vydána roku 1983 a okamžitě se stala populární jak v Česku, tak i v zahraničí. Spolupráce se slovenskou zpěvačkou Darou Rolincovou zněla skvěle a publikum si je velice oblíbilo. Tato píseň pomohla Karlu Gottovi a Daře Rolincové k jejich mezinárodnímu úspěchu.

Díky chytlavé melodii a jejich výjimečnému hlasu se píseň hraje dodnes například v rádiích.

Reklama

 Hana Zagorová – „Má součástí“  

Jednalo se o jednu z prvních populárních písní Hany Zagorové v 80. letech. Hana byla známá pro svůj projev a to, jak dokázala emočně podat písničku.

 Visací zámek – „Traktor“

Je jednou z jejich nejznámějších a nejikoničtějších písní. Tato punková skupina se proslavila v osmdesátých letech a „Traktor" se v podstatě stal jejich hymnou.

Tato píseň je charakteristická především drsným zvukem a zábavným textem.

Vysací zámek
Vysací zámek | Zdroj: Draceane / Creative commons, CC-BY-SA

Hana Hegerová – „Rok slavíka“

Tento song pochází z roku 1982 a je jednou z jejích nejslavnějších písní. Po vydání této písně byla Hana Hegerová na vrcholu její kariéry a získala oblibu mezi posluchači.

Text k této písni napsal Jiří Dědeček a skládá se z poetických veršů, které jsou o kráse a síle hudby.

Věra Špinarová – „Jednoho dne se vrátíš“

Song „Jednoho dne se vrátíš“ je jeden z nejdůležitějších a nejznámějších písniček, které Věra Špinarová nazpívala. Její známý hlas, který dokázal vyzpívat až neuvěřitelně vysoké tóny, přispěl k její popularitě. Píseň se stala hitem Československa a spousta lidí pro ni má stále své místo v srdci. Tato píseň je jedním z důkazů, jak silný hlas Věra Špinarová měla.

 Michal Tučný – „Báječná ženská“

„Když si báječnou ženskou vezme báječnej chlap,

tak mají báječnej život plnej báječnejch dní bez útrap“

Pokud tento úryvek textu z písně „Báječná ženská“ od Michala Tučného zazpíváte svým dětem, tak vám určitě řeknou, že píseň také znají. Ikonická píseň z roku 1982 trhala rekordy.

O pár let později Michal Tučný vydal i píseň „Prodavač“, která se stala ještě populárnější, a v té době byl Michal na vrcholu své kariéry.

 Helena Vondráčková – „Sladké mámení“

Tato píseň zazněla i ve filmu „S tebou mě baví svět“, který vyšel roku 1982 a stala se hitem. Pouze na hudební platformě Spotify má přes 5 500 000 přehrání.

Václav Neckář – „Mýdlový princ“

Píseň má chytlavou melodii a text vypráví o Mýdlovém princi, což je romantický motiv. Tato písnička je v češtině nazpívaná již zmíněným Václavem Neckářem, ale v jiných jazycích ji zpívalo mnoho dalších umělců. Píseň se stala klasikou Václava Neckáře a dosud bývá často zpívána na jeho koncertech.

Stanislav Hložek, Petr Kotvald – „Holky z naší školky“

Česká klasika, kterou zná snad každý Čech. Nespočet dámských jmen, která písnička obsahuje, jsou provázána životními etapami a vztahy kluků a holek. Od školky přes základku a gympl až do dospělosti, kdy si uvědomí, že holky ze školky byly nejlepší. Chytlavý text a svižná melodie pomůže k zapamatování. O několik let později vyšla další verze písničky s jinými ženskými jmény, aby se tak dostalo na více jmen.

Reklama
Reklama