Dvoumetrový polárník, manžel Inuitky, se vykopal z ledu vlastními výkaly, usekal si prsty, utekl nacistům a proslavil se v Hollywoodu

Dvoumetrový polárník, manžel Inuitky, se vykopal z ledu vlastními výkaly, usekal si prsty, utekl nacistům a proslavil se v Hollywoodu

Foto: Knud Rasmussen / Public domain, Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Život nabízí ty nejlepší náměty na filmy. Vezměte si například život Petra Freuchena. Dánský dobrodruh toho zažil opravdu hodně, a pokud by se jeho příběh dostal na plátna kin, určitě by našel obrovské množství příznivců.

Lorenz Peter Elfred Freuchen (1886-1957) dvoumetrový dánský obr s dřevěnou nohou, arktickými větry ošlehanou tváří a nezbytným plnovousem, byl přítelem Eskymáků, abstinentem, prezidentem dánského boxerského svazu, spisovatelem, hercem oscarového filmu a antifašistou který ponížil Hitlerovu dvorní filmařku. Přežil třicetihodinové zajetí v ledovém vězení, přičemž jej zachránily zmrzlé výkaly, zanechal za sebou neuvěřitelný životní příběh.

Dán s židovskými kořeny si v dospělosti splnil dětský sen a stal se námořníkem. Když nabral dostatek zkušeností s plavením se po moři, rozhodl se, že místo rybaření se bude věnovat zkoumání neznámých arktických vod. V roce 1910 opustil Dánsko a vydal se na svou první expedici.

Na severu Grónska založil osadu Thule, která je dnes americkou námořní základnou. Řídil ji téměř deset let, během kterých se vydával na další výpravy. Nejznámější se stala ta z roku 1912, během níž se Freuchen rozhodl ověřit tvrzení jiného polárníka, Američana Roberta Pearyho, který zřejmě jako první dosáhl geografického severního pólu. Ten tvrdil, že poloostrov jménem Peary Land na severu Grónska odděluje od zbytku největšího ostrova světa voda. Freuchen Pearyho tvrzení vyvrátil odvážnou, téměř tisíc kilometrů dlouhou cestou vnitrozemím.

Nevídaný vynález

Následovaly další výpravy, ve kterých Dán čelil obrovským nebezpečím. Nejbizarnějším bylo uvěznění v ledové hrobce. Freuchen se skryl před sněhovou bouří pod skalním převisem, nečekal však, že vítr nafouká na východ haldu sněhu, který ztvrdne na kámen. Když se probral, nemohl se z úkrytu dostat a veškeré vybavení měl venku. V zoufalství se snažil vyhrabat rukama, ale marně. Nakonec dostal nápad. Viděl, jak mrznou psí výkaly, a řekl si, že to musí fungovat i s lidskými. Vyprázdnil se, ještě měkké exkrementy vytvaroval do podoby nože a nechal je ztuhnout. S tímto nástrojem se pak z hrobky vysekal.

Hollywood

Začátkem 30. let se odebral do důchodu a začal pracovat jako konzultant ve filmovém studiu MGM při tvorbě filmů s arktickou tématikou. Zahrál si i v oscarovém filmu Eskimo z roku 1933, kde ztvárnil kapitána lodi.

Reklama

Utekl nacistům

Během druhé světové války se dobrovolně přihlásil k dánskému odbojovému hnutí. Němci ho sice chytili a odsoudili k smrti, Freuchenovi se však podařilo přelézt přes plot s ostnatým drátem a utéct do Švédska. Mimochodem, dokázal to s protézou. Nohu si totiž kvůli omrzlinám musel nechat v roce 1926 amputovat.

Spisovatel a výherce

Po válce dal nebezpečným aktivitám sbohem, vrátil se do Ameriky a stal se slavným jako spisovatel. Na kontě má řadu románů o Arktidě, psal však i odbornou literaturu. V roce 1956 se jako 70letý zúčastnil televizní soutěže, jejímž tématem bylo "Sedm moří". Odnesl si hlavní výhru v hodnotě 64 tisíc dolarů.

Peter Freuchen zemřel v klidu v roce 1957. Jeho popel byl rozprášen v grónském Thule.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama